ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα προς όλους απο τις κάλπες

19s3xarthseklogikos
paravan

Ρευστό τοπίο ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών της Κυριακής, στην τελική ευθεία προς τις οποίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προτάσσουν ισχυρά διλήμματα, προκύπτει από τον χθεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε κάτω από τον «δημοψηφισματικό πήχυ» που είχε θέσει, καθώς σε όλες τις περιφέρειες κατέγραψε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012, αλλά ισορρόπησε μερικώς τις εντυπώσεις, με το -οριακό- προβάδισμα της κ. Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και την είσοδο του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον β΄γύρο στον Δήμο Αθηναίων. Η Ν.Δ. εμφανίζεται παρούσα στο σύνολο σχεδόν των περιφερειών, αλλά η εικόνα της υπέστη πλήγμα, λόγω της αποτυχίας των υποψηφίων της στην Περιφέρεια Αττικής και στην Αθήνα. Ενόψει ευρωεκλογών, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως οι πολίτες με την ψήφο τους καλούνται «είτε να συμβάλουν ώστε να πάμε μπροστά είτε να αφήσουν τη χώρα να κυλήσει προς τα πίσω», ενώ ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε «δημοψήφισμα για το Μνημόνιο».

Ρευστό τοπίο ενόψει ευρωεκλογών

Μηνύματα προς όλους, αλλά και ένα ρευστό πολιτικό τοπίο ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής, προέκυψαν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Η ρευστότητα που προκύπτει από τα αποτελέσματα προοιωνίζεται μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη τις επόμενες έξι ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την «Ελιά», θα τεθούν ιδιαιτέρως ισχυρά διλήμματα που θα συγκλίνουν στη θέση ότι από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα κριθεί επί της ουσίας και η βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Οπως προκύπτει από τα χθεσινά αποτελέσματα, η Ν.Δ. καταγράφει μεν παρουσία σε 12 από τις 13 περιφέρειες στον β΄ γύρο της αναμέτρησης, αλλά η εικόνα της υπέστη πλήγμα από το γεγονός ότι θα εμφανιστεί χωρίς υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής όπου συγκεντρώνεται το 30% των ψηφοφόρων, αλλά και στον Δήμο Αθηναίων όπου ο «εμφύλιος» μεταξύ των κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου και Νικ. Κακλαμάνη την έθεσε για πρώτη φορά εκτός μάχης, ενώ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Γ. Ιωαννίδης θα δώσει τη μάχη του β΄ γύρου με ποσοστά σαφώς χαμηλότερα του «αντάρτη» κ. Απ. Τζιτζικώστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε να κερδίζει αρχικά τις εντυπώσεις με την «πρωτιά» της κ. Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και την είσοδο του κ. Γ. Σακελλαρίδη στον β΄ γύρο της Αθήνας. Ομως, μια προσεκτικότερη ανάλυση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει ότι από τις κάλπες της Κυριακής δεν φαίνεται να δικαιώνεται η «δημοψηφισματική» στρατηγική που υιοθέτησε η Κουμουνδούρου. Το ποσοστό της κ. Δούρου είναι κατά περίπου οκτώ μονάδες χαμηλότερο του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2012, ενώ και οι επιδόσεις των υπόλοιπων υποψηφίων περιφερειαρχών της Κουμουνδούρου κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Μηνύματα, όμως, απέστειλαν οι κάλπες και στους μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς. Οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι είχαν καλές επιδόσεις, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις εμφανίσθηκαν ως ανεξάρτητοι, ενώ με δεδομένο το κλίμα πόλωσης που θα ακολουθήσει, είναι αμφίβολο εάν οι ψήφοι που έλαβαν θα αποτελέσουν διαβατήριο για μια καλή επίδοση της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές. Επίσης, επικίνδυνη άνοδο καταγράφει η Χρυσή Αυγή, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη του κ. Ηλ. Κασιδιάρη στην Αθήνα. Τέλος, σε αντίθεση με το ΚΚΕ που καταγράφει στις περιφέρειες ανοδική τάση σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, πτωτικά εμφανίζονται να κινούνται ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ.