ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μικρό προβάδισμα Ρ. Δούρου στην Αττική

Μικρό προβάδισμα Ρ. Δούρου στην Αττική

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελισσόταν έως αργά χθες το βράδυ η μάχη στην Περιφέρεια Αττικής. Τα χαμόγελα στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν πυροδοτήσει τα exit polls, τα οποία έδιναν άνετη επικράτηση της Ρένας Δούρου (με 27-31% έναντι 20-24% για τον κ. Σγουρό), πάγωσαν λίγο αφότου ξεκίνησε η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων, που περιόριζε τη διαφορά στη μία μονάδα.

Με καταμετρημένο το 34,13% των εκλογικών τμημάτων, η κ. Δούρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», προηγούνταν του ανεξάρτητου συνυποψηφίου της Γιάννη Σγουρού με 23,52% έναντι 22,24%. Στην τρίτη θέση, με 14,51%, βρισκόταν ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ υψηλό ποσοστό κατέγραφε και ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής (11,27%). Ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», ακολουθούσε με 10,38%. Ο Παύλος Χαϊκάλης, επίσης τυπικά ανεξάρτητος υποψήφιος, απέσπασε το 7,06% των ψήφων. Με 2,98% ακολουθεί ο Θάνος Τζήμερος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Δημιουργούμε Ξανά», με 2,25% ο Αντώνης Γάκης, της «Ανάσας για την Οικολογία», με 2,07% η Δέσποινα Κουτσούμπα, με τον συνδυασμό «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», ενώ 1,97% ήταν το ποσοστό του Πέτρου Μαντούβαλου και 1,74% της Μαρίας Γιαννακάκη, υποψήφιας της ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά απεδείχθη ότι η Περιφέρεια Αττικής χαρακτηρίζεται από χαώδεις διαφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, φερ’ ειπείν στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, πρώτος και με διαφορά αναδείχθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος (32,91%), με τον Γιάννη Σγουρό να ακολουθεί (23,39%). Η Ρένα Δούρου περιορίστηκε στην τρίτη θέση με 14,97%. Στον Δήμο Καισαριανής, αντίθετα, η κ. Δούρου επικράτησε άνετα με 28%, με δεύτερο τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ (22%). Ο κ. Σγουρός κατέκτησε μόλις την τρίτη θέση (20%), με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να καταγράφει το χαμηλό 8%. Αντίστοιχα, στη Γλυφάδα ο κ. Σγουρός ψηφίστηκε από το 25% των ψηφοφόρων, με την κ. Δούρου να κυμαίνεται γύρω στο 22%, ενώ στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου (της ίδιας περιφερειακής ενότητας) τα ποσοστά τους ήταν ακριβώς τα αντίστροφα.

Το 2010

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του 2010, ο κ. Σγουρός, υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ, είχε αποσπάσει την πρώτη Κυριακή το 24,05% των ψήφων (τη δεύτερη Κυριακή το ποσοστό είχε σκαρφαλώσει στο 52,87%). Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, είχε λάβει την πρώτη Κυριακή το 20,45% των ψήφων, ενώ τρίτος είχε αναδειχθεί ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιάννης Δημαράς. Ο κ. Θανάσης Παφίλης, το 2010, είχε αποσπάσει το 14,44% των ψήφων, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης, νυν υπουργός Υγείας, επικεφαλής τότε του συνδυασμού που υποστηριζόταν από το ΛΑΟΣ, είχε κατακτήσει την 5η θέση με 6,57%.