ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαφής υπεροχή Ν.Δ. στις περιφέρειες

Σαφής υπεροχή Ν.Δ. στις περιφέρειες

Με εξαίρεση την Αττική, όπου η Ρένα Δούρου προηγείται, στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισαν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Μάλιστα, οι υποψήφιοι του κόμματος κατέγραψαν αρκετά μειωμένα ποσοστά σε σχέση με αυτά των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2012. Αντιθέτως, άνετη ήταν η επικράτηση των κυβερνητικών υποψηφίων.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Κώστας Μπακογιάννης, που κατήλθε ως ανεξάρτητος και τον στήριξε η Ν.Δ., απέσπασε το 42,41% των ψήφων. Την επόμενη Κυριακή θα έχει αντίπαλο τον Ευάγγελο Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) με 18,79%, ενώ περίπου 14,64% εξασφάλισε ο «αντάρτης» της Ν.Δ. Αθ. Γιαννόπουλος.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο πήραν ο Γιώργος Παυλίδης που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. και ο Αριστείδης Γιαννακίδης που κατέβηκε ανεξάρτητος (34,13% και 27,32% αντίστοιχα). Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μορφίδης απέσπασε το 11,29% των ψήφων. Αντίστοιχη εικόνα και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο συνδυασμός «Εμείς για το Αιγαίο» με επικεφαλής τη Χριστιάνα Καλογήρου (Ν.Δ.) αναδείχθηκε πρώτος (31,47%), με τον ανεξάρτητο Αθανάσιο Γιακαλή να ακολουθεί (26,66%).

Στην Κεντρική Μακεδονία, την πρώτη θέση κατέλαβε ο ανεξάρτητος –και «αντάρτης» της Ν.Δ.– Απόστολος Τζιτζικώστας με 32,52% έναντι 18,68% του υποψηφίου της Ν.Δ. Γιάννη Ιωαννίδη. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ) απέσπασε 11,53% και ο Μάρκος Μπόλαρης (ΔΗΜΑΡ) 8,81%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι δύο υποψήφιοι που συνεχίζουν στον δεύτερο γύρο είναι ο ανεξάρτητος Απόστολος Κατσιφάρας και ο Ανδρέας Κατσανιώτης, υποψήφιος της Ν.Δ. (23,41% και 19,81% αντίστοιχα). Και εδώ, η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, περιορίστηκε στην τρίτη θέση (16,48%). Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι δύο κερδισμένοι είναι οι κ. Γιώργος Δακής (Συμμαχία Πολιτών – Ν.Δ.) με 37,32% και Θεόδωρος Καρυπίδης (Ανατροπή – Δημιουργία) με 27,77%, ο οποίος κατέβηκε ανεξάρτητος μετά την απόσυρση της στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υποψήφιος του κόμματος Θέμης Μουμουλίδης (10,52%) «κονταροχτυπιόταν» για την τρίτη θέση με τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου (11,03%), ανεξάρτητη υποψήφια με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Στη Θεσσαλία, νικητής με ευρεία διαφορά αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Αγοραστός (Ν.Δ. – 42,31%), με δεύτερο τον Νικόλαο Τσιλιμίγκα (16,43%), ανεξάρτητο με υποστήριξη ΔΗΜΑΡ. Και σε αυτήν την περιφέρεια, η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην τρίτη θέση (Ηρώ Διώτη, 13,82%). Στην Ηπειρο, άνετη ήταν η επικράτηση του Αλέξανδρου Καχριμάνη, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. (48,89%), έναντι της Ολγας Γεροβασίλη, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (26,09%), η οποία εξασφάλισε τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σε θρίλερ εξελισσόταν η αναμέτρηση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μεταξύ του Σπυρίδωνος Σπύρου (Ν.Δ.) και του Θεοδώρου Γαλιατσάτου (ΣΥΡΙΖΑ). Εως τις πρώτες πρωινές ώρες, η διαφορά ήταν χαμηλότερη της μιας μονάδας (21,45% έναντι 21,20%). Στην τρίτη θέση, η Αντζελα Γκερέκου, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ (15,45%). Τον νυν περιφερειάρχη Σπύρο Αρναουτάκη ανέδειξε νικητή η Κρήτη (41,08%), με τον Σεραφείμ Τσόκα (Ν.Δ.) να ακολουθεί (25,48%).

Στο Νότιο Αιγαίο

Ντέρμπι και στο Νότιο Αιγαίο μεταξύ του Γιώργου Χατζημάρκου (ανεξάρτητου με υποστήριξη Ν.Δ., 34,31%) και του νυν περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη (32,83%). Ο Σπύρος Μπενέτος, ανεξάρτητος, με υποστήριξη ΣΥΡΙΖΑ, περιορίστηκε στην τρίτη θέση (18,73%).

Ο Πέτρος Τατούλης, που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητος, κέρδισε άνετα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (43,15%). Ο Οδυσσέας Βουδούρης (16,30%) θα αναμετρηθεί μαζί του στον δεύτερο γύρο.