ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθεία αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία

Ευθεία αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι, προχωρώντας σε ευθεία αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αγκυρα έχει προγραμματίσει την ερχόμενη Τρίτη να αποστείλει ερευνητικό σκάφος στο Βόρειο Αιγαίο, το οποίο θα διενεργήσει έρευνες πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η περιοχή των ερευνών θα εκτείνεται δυτικά της Σαμοθράκης και βορειοδυτικά της Λήμνου, δηλαδή πέρα από τον 25ο παράλληλο.

Οι προθέσεις αυτές προκαλούν έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, που σημειώνει με ανησυχία ότι τους τελευταίους τρεις μήνες οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση. Οι οχλήσεις σε όλο το Αιγαίο έχουν πολλαπλασιαστεί, με συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις, υπερπτήσεις και αβλαβείς διελεύσεις, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες σημειώθηκε για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια και «εμπλοκή», δηλαδή εικονική αερομαχία ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά. Σύμφωνα με έμπειρο διπλωμάτη, η Αγκυρα στέλνει με κάθε τρόπο το μήνυμα, ότι έχει ανοικτές διεκδικήσεις και επιδιώξεις στο Αιγαίο.

Ερευνητικό σκάφος πέρα από τον 25ο παράλληλο πάντως, έχουν πολλά χρόνια να επιχειρήσουν να στείλουν οι Τούρκοι, καθώς αυτό αποτελεί μια ενέργεια που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις. Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών αποδίδουν αυτήν την πρωτοβουλία στην κρίση που διέρχεται η γειτονική χώρα, και την ερμηνεύουν ως μια προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης, κάτι που ήδη επιχείρησε να κάνει η Αγκυρα πριν από τις δημοτικές εκλογές με τη μίνι επέμβαση στη Συρία. Τέτοιες κινήσεις άλλωστε έχουν απήχηση και στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος AKP, που είναι συντηρητικά ισλαμικό και εθνικιστικό.

Οι έρευνες θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα από το ερευνητικό σκάφος Cubuklu, αφού το Barbaros βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και η παραμονή του εκεί παρατάθηκε πρόσφατα για ένα μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Navtex, η οποία θα δεσμεύει την περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντίδραση της ελληνικής πλευράς είναι έντονη. Καταβάλλεται δε έντονη διπλωματική προσπάθεια να αποτραπεί η κίνηση αυτή από την πλευρά της Τουρκίας. Για το θέμα έχει ήδη επικοινωνήσει ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αν. Μητσιάλης με τον ομόλογό του, τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιριόγλου. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποδώσει, θα παρέμβει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στον κ. Α. Νταβούτογλου.

Στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει πάντως έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι οι Τούρκοι προγραμμάτισαν αυτήν την προκλητική ενέργεια σε μια συγκυρία, όπου στην Ελλάδα διεξάγονται δύο εκλογικές αναμετρήσεις και το θέμα μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει οξύτητα στο πολιτικό κλίμα. Επίσης, ότι δείχνει μια αδιαφορία για την Ευρώπη, που οδεύει στις ευρωεκλογές.