ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ν.Δ. υποστηρίζει Σγουρό και Καμίνη

Η Ν.Δ. υποστηρίζει Σγουρό και Καμίνη

Σε μετωπική σύγκρουση οδεύουν αφενός η δικομματική κυβέρνηση, αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τον επαναληπτικό γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις ευρωκάλπες.

Ηδη, χθες, η Ν.Δ. με δηλώσεις των κ. Σ. Κεδίκογλου και Ανδρ. Παπαμιμίκου παρείχε στήριξη, ενόψει β΄ γύρου, στους κ. Γ. Καμίνη στην Αθήνα και Γ. Σγουρό στην Περιφέρεια Αττικής, όπου και θα δοθεί η μάχη για τις εντυπώσεις, καθώς πρόκειται και για τις δύο περιοχές (σ.σ. συν την περιφέρεια του Ιονίου) όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη νίκη. Αν και η πρόσκληση στους γαλάζιους να στηρίξουν τους δύο υποψηφίους ήρθε ως αποτέλεσμα των χαμηλών πτήσεων των δικών της υποψηφιοτήτων, συνιστά αφενός δικαίωση όσων επέμεναν, στη Ν.Δ., εξ αρχής στη στήριξη των δύο εν ενεργεία αυτοδιοικητικών, αφετέρου σήμα για την προσπάθεια συγκρότησης ενός μετώπου έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο της 25ης Μαΐου.

Επί της ουσίας, η Ν.Δ. προσβλέπει, επίσης, στην ενεργό στήριξη κεντροαριστερών ψηφοφόρων στις τρεις μάχες των δικών της υποψηφίων με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ: στην Πελοπόννησο, όπου ούτως ή άλλως ο κ. Τατούλης έχει τη στήριξη του επίσημου ΠΑΣΟΚ, στα Ιόνια και στη Στ. Ελλάδα, αλλά και στη Δυτ. Μακεδονία, όπου θα επιδιωχθεί η μη εκλογή του κ. Θόδ. Καρυπίδη.

Ωστόσο, η προσπάθεια σύμπηξης μετώπου ακυρώνεται, εν μέρει, από την εκλογική πραγματικότητα στις υπόλοιπες περιφέρειες (σε 6 περιπτώσεις αντιμέτωποι στον β΄ γύρο θα βρεθούν στελέχη της Ν.Δ. με κεντροαριστερούς υποψηφίους), αλλά και από την ακραία πόλωση που αναμένεται να κυριαρχήσει στις ευρωεκλογές, προφανώς εις βάρος και της «Ελιάς».

Κομματικά στελέχη της Ν.Δ., πάντως, εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της δημόσιας πρόσκλησης του κόμματος, ειδικά όταν έχει προηγηθεί μία περίοδος έντασης των επίσημων υποψηφίων με τους κ. Καμίνη και Σγουρό, αν και αναγνωρίζουν ότι και οι δύο άνδρες είναι πιο κοντά στα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά που έθεσε ως κριτήρια η Ν.Δ. κατά την επιλογή των υποψηφίων. Ο κ. Σ. Κεδίκογλου υπεραμύνθηκε χθες της στρατηγικής των «μη σκληρών» χρισμάτων που ακολούθησε, κατόπιν εισήγησης του κ. Ανδρ. Παπαμιμίκου, το κόμμα και απέδωσε αφενός στον μικρό χρόνο προετοιμασίας τις χαμηλές επιδόσεις του κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Περιφέρεια και στο διασπαστικό ψηφοδέλτιο Κακλαμάνη, αφετέρου, στον αποκλεισμό του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου από τον β΄ γύρο της Αθήνας. Πάντως, ο κ. Σπηλιωτόπουλος άνοιξε, ήδη από το βράδυ της Κυριακής, τον δρόμο της σύγκλισης με τον κ. Καμίνη, όταν δημοσίως των συνεχάρη για την επιτυχία του.

Ο κ. Σαμαράς έθεσε, ήδη από το βράδυ της Κυριακής, ως μείζον διακύβευμα για την πορεία της χώρας το αποτέλεσμα της προσεχούς ευρωκάλπης, πρόσκληση που ασμένως απεδέχθη ο, μάλλον απογοητευμένος από τα αυτοδιοικητικά αποτελέσματα, ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να γίνει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, αν και στη Ν.Δ. παρατηρούσαν χθες μία προσπάθεια της Κουμουνδούρου να ισορροπήσει στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η αυτοδιοικητική εκλογή. Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι και τα δύο κόμματα δημοσιοποίησαν χθες τηλεοπτικά σποτ που στρέφονται εμφανώς εναντίον του αντιπάλου. Σε αυτά της Ν.Δ. αναδεικνύονται επιτυχίες ή προοπτικές (επενδύσεις, αγροτικός τομέας, τουρισμός) και ακούγεται η φράση του κ. Τσίπρα «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν», στην οποία η Ν.Δ. απαντάει πως «η Ελλάδα δεν αντέχει να γυρίσει στην αβεβαιότητα και την αστάθεια». Σε εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, από το 2011, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιδιώκεται να ακυρωθεί το γαλάζιο σύνθημα «σταθερά βήματα μπροστά».