ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιουνκέρ υπέρ ισχυρής αρωγής για τα σύνορα

Γιουνκέρ υπέρ ισχυρής αρωγής για τα σύνορα

Την άποψη ότι απαιτούνται ισχυρότερη κοινοτική συνδρομή και αλληλεγγύη στη μεταναστευτική πολιτική εξέφρασε, χθες, ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ενημερώθηκε αναλυτικά τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα όσο και, συνολικά, για τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, από τους κ. Νικ. Δένδια και Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, ενώ επισκέφθηκε τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και την έδρα της Frontex στον Πειραιά.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γιουνκέρ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και σταθερός υποστηρικτής της χώρας και της κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σε δήλωσή του σημείωσε πως «το λέω σε όλους όσοι στοιχημάτισαν εναντίον της Ελλάδας και εναντίον της Ευρώπης: Εσείς χάσατε και η Ελλάδα κέρδισε. Εσείς χάσατε και η Ευρώπη κέρδισε», ενώ επεφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ζητώντας από τους πολίτες να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές και να στηρίξουν τους υποψηφίους της Ν.Δ. «Θέλω να αναγνωρίσω το έργο του Αντώνη», επεσήμανε ο κ. Γιουνκέρ, προσθέτοντας πως «όπως ο Οδυσσέας αντιστάθηκε στο επικίνδυνο κάλεσμα των Σειρήνων και στην ψευδαίσθηση της ανάπτυξης που βασίζεται στο χρέος».

Η αλήθεια είναι, είπε ο κ. Γιουνκέρ, ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το χρέος αυξάνοντάς το και μεγαλώνοντας, έτσι, το φορτίο για τις επόμενες γενιές. «Στον πρωθυπουργό και σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας λέω πως ενεργήσατε με υπευθυνότητα, ακολουθήσατε τον δύσκολο αλλά μοναδικό δρόμο και το αποτέλεσμα είναι εμφανές: η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται στην Ελλάδα, η Ελλάδα γίνεται ξανά ανταγωνιστική», επεσήμανε ο κ. Γιουνκέρ ο οποίος δημοσιοποίησε σειρά φωτογραφικών στιγμιοτύπων από τις επαφές που είχε με κυβερνητικά στελέχη αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι δύο άνδρες είχαν μακρά συνομιλία, με τον κ. Γιουνκέρ να δηλώνει ότι τον τιμά η υποστήριξη του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας. Νωρίτερα, ο κ. Γιουνκέρ είχε επισκεφθεί εργοτάξια του μετρό, σημειώνοντας στο Διαδίκτυο ότι η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της.

«H Ελλάδα δεν είναι μόνη της», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Γιουνκέρ, υπενθυμίζοντας τη φράση του Βολταίρου: «Υπερασπίζομαι την Ελλάδα γιατί σε αυτή οφείλουμε το πνεύμα, τις επιστήμες και τις αξίες μας».