ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντονο «γαλάζιο» χρώμα έχει ο χάρτης στις περιφέρειες

Εντονο «γαλάζιο» χρώμα έχει ο χάρτης στις περιφέρειες

 Η Ηπειρος είναι η μοναδική από τις 13 περιφέρειες στην οποία δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης (ανεξάρτητος με τη στήριξη της Ν.Δ.) επικράτησε με 50,83%. Στη συνολική εικόνα, ο χάρτης των περιφερειών έχει έντονο «γαλάζιο» χρώμα –σε εννέα περιπτώσεις επικράτησαν οι υποψήφιοι που στήριξε η Ν.Δ.–, λίγο «πράσινο» που είναι… «άσπρο», καθώς σε τρεις περιφέρειες ήρθαν πρώτοι υποψήφιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι και ακόμη λιγότερο «ροζ», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε μόνο στην Αττική. Σύμφωνα δε με ανάλυση της Public Issue, «η περιφερειακή επιρροή των κομμάτων» διαμορφώθηκε ως εξής: Ν.Δ. 26,3%, ΣΥΡΙΖΑ 17,7%, ΠΑΣΟΚ 16,2%, ΚΚΕ 8,8%, Χ.Α. 8,1%, ΔΗΜΑΡ 3,8%, ΑΝΕΛ 3,1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,3% και Οικολόγοι 2,1%.

Αναλυτικά, υποψήφιοι που κατήλθαν με το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ. ή ως ανεξάρτητοι αλλά με την υποστήριξη του κόμματος ήρθαν πρώτοι:

Στην Ηπειρο ο κ. Αλ. Καχριμάνης.

Στην Αν. Μακεδονία και Θράκη ο κ. Γ. Παυλίδης.

Στη Δυτική Μακεδονία ο κ. Γ. Δακής.

Στα Ιόνια Νησιά ο κ. Σπ. Σπυρίδων.

Στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Κ. Μπακογιάννης.

Στην Πελοπόννησο ο κ. Π. Τατούλης.

Στο Βόρειο Αιγαίο η κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Στο Νότιο Αιγαίο ο κ. Γ. Χατζημάρκος.

Στον δεύτερο γύρο ως δεύτεροι εισέρχονται ο κ. Γ. Ιωαννίδης στην Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Αν. Κατσανιώτης στη Δυτική Ελλάδα και ο κ. Σερ. Τσόκας στην Κρήτη. Χωρίς εκπρόσωπο θα είναι η Ν.Δ. στην Αττική.

Υποψήφιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά διεκδικούν περιφέρειες ως ανεξάρτητοι και ήθραν πρώτοι την Κυριακή είναι: Στην Κρήτη ο κ. Στ. Αρναουτάκης και στη Δυτική Ελλάδα ο κ. Απ. Κατσιφάρας. Στον δεύτερο γύρο πέρασαν, εξάλλου, ως δεύτεροι ο κ. Ι. Σγουρός στην Αττική, ο κ. Α. Γιαννακίδης στην Αν. Μακεδονία – Θράκη, ο κ. Ν. Γιακαλής στο Βόρειο Αιγαίο και ο κ. Γ. Μαχαιρίδης στο Νότιο Αιγαίο.

Η μόνη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή της κ. Δούρου στην Αττική και στον δεύτερο γύρο θα συμμετάσχουν επίσης: στα Ιόνια Νησιά ο κ. Θ. Γαλιατσάτος. Στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Ευ. Αποστόλου και στην Πελοπόννησο ο κ. Οδ. Βουδούρης (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ). Στη Θεσσαλία, εξάλλου, υπάρχει η μόνη παρουσία της ΔΗΜΑΡ με την υποψηφιότητα του κ. Ν. Τσιλιμίγκα, που ήρθε δεύτερος. Στη Δυτική Μακεδονία ο ανεξάρτητος κ. Θ. Καρυπίδης κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Τα «δίδυμα» της ερχόμενης Κυριακής έχουν διαμορφωθεί ως εξής: πέντε μεταξύ «γαλάζιων» – «ασπρο/πράσινων» σε Αν. Μακεδονία -Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη. Τρία ανάμεσα σε «γαλάζιους» και «ροζ» σε Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Ενα μεταξύ «γαλάζιων» στην Κεντρική Μακεδονία, ένα μεταξύ Ν.Δ. και ανεξάρτητου στη Δυτική Μακεδονία, ένα μεταξύ Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλία και ένα μεταξύ «ροζ» και «ασπρο/πράσινου» στην Αττική.