ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δέκα ντέρμπι της Κυριακής

20s7dhmoi
eklogesfakeloi

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά δέκα εκλογικά ντέρμπι κρύβει η επόμενη Κυριακή, στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών. Και μάλιστα ντέρμπι, που αφορούν μεγάλους δήμους και πρωτεύουσες νομών και περιφερειών. Καταρχήν στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο νυν δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης προηγείται με 21,06% έναντι του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που ακολουθεί με 20%. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο επίσης ανεξάρτητος Γιάννης Μπουτάρης έχει σαφές προβάδισμα έναντι του υποστηριζόμενου από τη Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη. Ο νυν δήμαρχος έλαβε 36,03% στις 18 Μαΐου, ενώ ο έχων το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος, 26,19%.

Φωτιές έχουν ανάψει στο μεγάλο λιμάνι λόγω της αναμέτρησης του νυν δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Μώραλη. Ο Γ. Μώραλης πήρε κεφάλι με 33,28%, αλλά και ο Β. Μιχαλολιάκος δήλωσε «πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν» και ελπίζει για την επόμενη Κυριακή, με ποσοστό πρώτου γύρου 31,33%. Ο κ. Μιχαλολιάκος υποστηρίζεται από τη Ν.Δ., αλλά αρκετά στελέχη της Ν.Δ. μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν εμφανιστεί στο πλευρό του κ. Μώραλη.

Στον Δήμο Πατρέων, μία υποψηφιότητα από το ΚΚΕ πέρασε στον δεύτερο γύρο έπειτα από πολλά χρόνια σε μεγάλο δήμο. Ο Κ. Πελετίδης βγήκε πρώτος, με ποσοστό 25,06% και θα αναμετρηθεί με τον Κ. Χριστόπουλο, ανεξάρτητο, προερχόμενο από τη Ν.Δ., ο οποίος ακολουθεί με 23,94%.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, ο νυν δήμαρχος και με μακρά ιστορία στον δημαρχιακό θώκο Γιάννης Κουράκης συγκέντρωσε 40,6% την Κυριακή και θα αναμετρηθεί με τον Β. Λαμπρινό, που πήρε 28,3%. Ο κ. Λαμπρινός είναι ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ, ενώ και ο κ. Κουράκης κατέρχεται ως ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Μικρές είναι οι διαφορές στον Δήμο Λάρισας, όπου προηγείται η κ. Ρένα Καλαραριώτου με 23,24% (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τη Ν.Δ.) και ακολουθεί ο Απόστολος Καλογιάννης με 22,62% (ανεξάρτητος, στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους).

Στον Βόλο, ο Αχιλλέας Μπέος, έχοντας σχέσεις με την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου και κατεβαίνοντας ως ανεξάρτητος, έχει βάλει πλώρη για τη δημαρχία, κατακτώντας 38,29% στον πρώτο γύρο. Απέναντί του θα βρει τον Μ. Πατσιαντά, ο οποίος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων έλαβε 24,82%.

Στο Αγρίνιο, ο Γ. Παπαναστασίου (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη Ν.Δ.), με 38,3% στον πρώτο γύρο θα αναμετρηθεί με τον Π. Μοσχολιό (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), ο οποίος έλαβε 30,74%.

Στον Δήμο Κερκυραίων, ο Κ. Νικολούζος με 31,39% και υποστήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμετριέται με την κ. Μερόπη Υδραίου, ανεξάρτητη προερχόμενη από τη Ν.Δ., που έλαβε 26,24%.

Τέλος, στη Ρόδο, ο Φ. Χατζηδιάκος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, προηγείται με 39,06% του Ευστρ. Καρίκη (Ν.Δ.), που έλαβε 23,26%.