ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικολόγοι Πράσινοι: «Δεν είναι δημοψήφισμα αυτές οι ευρωεκλογές»

Οικολόγοι Πράσινοι: «Δεν είναι δημοψήφισμα αυτές οι ευρωεκλογές»

 Τους τρεις πυλώνες, τον κοινωνικό, εθνικό και ευρωπαϊκό για μία διαφορετική βιώσιμη οικονομία, που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, κατέθεσαν στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα το μεσημέρι οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) και το Κόμμα των Πειρατών Ελλάδος, με το οποίο συμπορεύονται στις ευρωεκλογές.

Η συνέντευξη δόθηκε στον χώρο του Beach Volley στα Ολυμπιακά Ακίνητα και η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε με αφορμή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς που εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαβούλευση.

«Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν χαϊδεύουμε αυτιά, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης» τόνισε ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος επισήμανε ότι αν η Ελλάδα δεν αρχίσει να παράγει αγαθά δεν πρόκειται να ξεφύγει από τον κύκλο καταστροφής, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν σωτήρες, Κασιδιάρηδες και Θεοδωράκηδες, αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

Ο κ. Τσιρώνης εξέθεσε τους τομείς και τα χαρακτηριστικά της διαφορετικής οικονομίας που υποστηρίζουν οι ΟΠ για τις πράσινες πόλεις με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τόνισε τη σημασία της απεξάρτησης από το πετρέλαιο, της αγροτικής οικονομίας ποιότητας που είναι εθνική και δεν θα εξαρτάται από ξένα αγαθά και τη σημασία του κράτους πρόνοιας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τρίτο πυλώνα, αυτόν της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι καμιά χώρα σήμερα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της, γιατί οι πολυεθνικές μπορούν να αγοράσουν ολόκληρες κυβερνήσεις. «Όχι, λοιπόν, χωρίς την Ευρώπη, αλλά όχι με αυτή την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζωτικός ο ρόλος του ευρωκοινοβουλίου, όπου οι ΟΠ έδωσαν και κέρδισαν πολλές μάχες.

Ο κ. Τσιρώνης, κάλεσε, τέλος, τους πολίτες να «μην δώσουμε ψήφο- λευκή επιταγή σε όμορφα λόγια, αυτή η ευρωβουλή θα είναι σημαντική για τη ζωή μας και το μέλλον της χώρας μας».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών- ο ίδιος έλαβε 3,1% στη Κ. Μακεδονία- σημειώνοντας ότι οι ΟΠ θα δώσουν και στον περιφερειακό θεσμό τον νέο αέρα που χρειάζεται. «Η πόλωση», είπε, «θα υπάρχει σε όλες τις εκλογές αλλά σε αυτές τις συνθήκες θέλουμε να το ξεπεράσουμε αυτό, να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία και να οικοδομήσουμε μαζί ένα πράσινο μέλλον».

Ο κ. Τρεμόπουλος είπε ότι διαπιστώνεται επίθεση στα πράσινα αγαθά και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων διεξοδικά στο «καταστροφικό» νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, που, όπως σημείωσε, παραβιάζει το Σύνταγμα και στραγγίζει το ελληνικό περιβάλλον προς όφελος των πολυεθνικών, ενώ αναφέρθηκε σε «σειρά πολιτικών επιλογών που υποβάθμισαν τον φυσικό πλούτο της χώρας, μία πλήρη αντιστροφή της βιώσιμης ανάπτυξης».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως είπε ο πρώην ευρωβουλευτής, υποστηρίζουν μια άλλη βιώσιμη ανάπτυξη που θα προστατεύσει τον φυσικό χώρο, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας και κυρίως των νέων και θα δώσει δίκαιες απαντήσεις στο «μεγάλο φορολογικό πάρτι αφαίμαξης του ελληνικού λαού», σε μία χώρα όπου «έχει εγκαταλειφθεί η κοινωνική πρόνοια και διαλύεται ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος», ενώ αφήνει ανεκμετάλλευτα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τους έχοντες ανάγκη.

Για τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Τρεμόπουλος ανέφερε ότι «η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αναμενόμενη, αλλά εδώ έχουμε ναζιστικό φαινόμενο, ένας αδιέξοδος τρόπος απάντησης που δεν είναι αντισυστημική, αλλά συστημική και καταστρέφει τη νέα γενιά» και τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό».

Εμείς, κατέληξε, «αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί στο ευρωκοινοβούλιο. Θα πρέπει ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση για να προστατεύσουμε τον τόπο», να χρησιμοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν και δεν αξιοποιούνται και να προσφέρουμε κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία που θα ανακουφίσει τους πολίτες.

Τη συμβολή του και τις ιδέες του κατέθεσε και το Κόμμα των Πειρατών Ελλάδος δια στόματος του Θανάση Γούναρη, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες «να ψηφίσουν ξεκάθαρα. Δεν ζητάμε μία άγνωστη ψήφο, εμείς είμαστε παιδιά του διαδικτύου. Ο πόλεμος έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο που είναι η μεγαλύτερη επανάσταση». «Στη σκακιέρα υπάρχουμε και εμείς», είπε.

Ο κ. Γούναρης σημείωσε ότι στα δύο χρόνια παρουσίας του το κόμμα των Πειρατών Ελλάδας τριπλασίασε τη δύναμή του, καθώς γίνεται μία τεράστια δουλειά σε επίπεδο διαδικτύου που θα φανεί στο μέλλον και ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας των Πειρατών, η οποία προ δύο μηνών ίδρυσε ευρωπαϊκή ομάδα πειρατών με δύο εκλεγμένους Σουηδούς στο ευρωκοινοβούλιο.