ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βήματα μπροστά ή επιστροφή στον εφιάλτη

Βήματα μπροστά ή επιστροφή στον εφιάλτη

Στη φάση των σκληρών τελικών διλημμάτων ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της Κυριακής για την Ευρωβουλή εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνουν τους τόνους με διαφημιστικά μηνύματα ευθέως επιθετικά, ενώ και ο πρωθυπουργός έθεσε από χθες, χωρίς περιστροφές, το διακύβευμα της κάλπης για τους πολίτες: «Σταθερά βήματα μπροστά ή επιστροφή στον εφιάλτη μιας χρεοκοπίας;». «Σε αυτό καλείται ο πολίτης να απαντήσει την επόμενη Κυριακή: μπροστά στην ανάπτυξη ή πίσω στην κρίση; Μπροστά να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή πίσω στη στασιμότητα και την καθυστέρηση; Η χώρα θα προχωρήσει ή θα ξανακυλήσει σε έναν εφιάλτη; Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να αποφασίσουν…» επισήμανε ο κ. Σαμαράς, στο κλείσιμο της χθεσινής παρουσίας του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα.

Στόχος της Ν.Δ. είναι να μη χρεωθεί η ίδια το δίλημμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης αλλά, αντιθέτως, να αναδειχθεί η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «εκβιάσει» τις πολιτικές εξελίξεις και να κάνει… ρεσάλτο στην εξουσία αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην πορεία της χώρας και της οικονομίας. «Μην επιτρέψετε να περάσει ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για εκτροπή» είναι το μήνυμα που στέλνει η Ν.Δ., κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα ότι επιδιώκει να «υφαρπάξει» την αυτοδιοικητική και ευρωπαϊκή ψήφο για την εξυπηρέτηση των προσωπικών του πολιτικών επιδιώξεων. Την ίδια στιγμή, ανάλογα και με τους τόνους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα κλιμακώνεται και το ζητούμενο της επιλογής μεταξύ σταθερότητας και περιπέτειας.

Η κλιμάκωση των διλημμάτων είναι ήδη ορατή από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις της Ν.Δ. και αναμένεται να κορυφωθεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά, αλλά και στο σχεδιαζόμενο τελικό διαφημιστικό σποτ του κόμματος, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό, που αναμένεται να βγει στον αέρα τις επόμενες ώρες.

Μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, το βάρος πέφτει -πλέον- στις ευρωεκλογές, καθώς ανεξαρτήτως του αποτελέσματος σε μείζονα μέτωπα, όπως η Αθήνα και η Αττική, θα είναι η καταμέτρηση δυνάμεων στην ευρωκάλπη που θα διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα της επόμενης ημέρας. Ο κ. Σαμαράς μετά τη χθεσινή παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα, που έχει στόχο να αναδειχθούν οι προοπτικές της χώρας αλλά και η ύπαρξη σχεδίου ανόρθωσης από την κυβέρνηση, μεταβαίνει σήμερα στην Κρήτη (Χανιά) και την Πέμπτη στα Ιωάννινα, ενώ την Παρασκευή θα πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου με την κεντρική εκδήλωση της Ν.Δ. στην Αθήνα.

Μήνυμα συστράτευσης

Στην τελική ευθεία, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι θα έχει την ενεργό συμμετοχή όλων των κορυφαίων. Πληροφορίες θεωρούσαν πιθανή τη δημοσιοποίηση δήλωσης εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Ταυτόχρονα, εντείνεται και η προεκλογική εμπλοκή στελεχών όπως του κ. Δημ. Αβραμόπουλου, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στην Κρήτη, μετά την περιοδεία του στη Θράκη.

Την ίδια στιγμή, η επιλογή τής χωρίς περιστροφές στήριξης στις υποψηφιότητες των κ. Γ. Καμίνη και Γ. Σγουρού προκαλεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της, αλλά και την αποστασιοποίηση στελεχών. Ο κ. Γ. Μιχελάκης εμφανίστηκε, χθες, ουσιαστικά «εκτός γραμμής», επιμένοντας σε όσα επικριτικά έχει πει εις βάρος του κ. Σγουρού, ενώ και ο, τρίτος στη μάχη της Κυριακής, κ. Γ. Κουμουτσάκος απέφυγε να δώσει σήμα στήριξης του μέχρι προχθές αντιπάλου του. Στον αντίποδα, παρά τις ενστάσεις επί της «διαδικασίας», οι περισσότεροι συμφωνούν «επί της ουσίας» της στήριξης.