ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης κατά νέου δικομματισμού

Κουβέλης κατά νέου δικομματισμού

«Οσο λάθος είναι το δίλημμα Ν.Δ. ή περιπέτεια, άλλο τόσο λάθος είναι το δίλημμα «Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αξίζει στην Ελλάδα ο εγκλωβισμός σε ψεύτικα διλήμματα που καλλιεργούν τον διχασμό και μια κακέκτυπη έκδοση ενός νέου δικομματισμού».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Φώτης Κουβέλης θέλησε χθες να αναδείξει τη νέα θέση που επιθυμεί να λάβει η ΔΗΜΑΡ στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Μιλώντας στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση, στο Μοναστηράκι, χαρακτήρισε τη ΔΗΜΑΡ «μήτρα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» και επανέλαβε ότι θα αναλάβει προσωπικά μετά τις ευρωκάλπες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του χώρου για να αποκτήσει η Ελλάδα «μια προοδευτική και δημοκρατική εναλλακτική κυβερνητική λύση». Τούτη τη φορά, μάλιστα, δεν εξαίρεσε από την πρόσκλησή του ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο ίδιος διαβλέπει προφανώς εξελίξεις στα δύο αυτά κόμματα μετά την Κυριακή. «Η ανασύνταξη της μεγάλης προοδευτικής παράταξης είναι ιστορική ανάγκη και περιλαμβάνει όλους όσοι κατανοούν ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση, είτε προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ είτε της Αριστεράς, είτε της Σοσιαλδημοκρατίας, είτε της Οικολογίας, είτε από το χώρο των κινημάτων» είπε. «Δικός μας στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης για να μετακινηθεί ο άξονας της πολιτικής από τη συντηρητική θέση σε μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση», πρόσθεσε και καταλόγισε σε όλα τα κόμματα ότι «δεν δείχνουν την ωριμότητα που απαιτούν οι κυβερνητικές συνεργασίες».

Με αυτό το σκεπτικό ζήτησε από τους πολίτες να ισχυροποιήσουν το κόμμα του για να μπορεί να επιβάλει σε μια μελλοντική κυβέρνηση τη διακριτή του ατζέντα. «Δώστε μας δύναμη για να δώσουμε λύσεις ρεαλιστικές, προοδευτικές και δίκαιες» ήταν το σύνθημά του.

Απάντηση σε… παραφωνίες

Σχολιάζοντας, τέλος, τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, ο κ. Κουβέλης κατήγγειλε ότι παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες μια προσπάθεια να εμφανιστεί ότι η ΔΗΜΑΡ εξαϋλώθηκε πολιτικά και ισχυρίστηκε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά δε τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, απέφυγε να δώσει ενιαία γραμμή και κάλεσε τους ψηφοφόρους του «να επιλέξουν στη βάση του προοδευτικού αυτοδιοικητικού προγράμματος και της αξιοσύνης των προσώπων». Φράση που ερμηνεύθηκε και ως απάντηση σε διάφορες ενδοκομματικές παραφωνίες που έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες, όπως αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Βασ. Οικονόμου, ο οποίος εξέθεσε χθες το κόμμα του στηρίζοντας ενθέρμως και δημοσίως τον κ. Γ. Μώραλη στον Πειραιά. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Αγ. Κωνσταντίνου, Σ. Παπαθανασίου, όχι μόνον τόνισε ότι οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου δεν εκπροσωπούν τη ΔΗΜΑΡ» αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιλογή του εν λόγω βουλευτή να στηρίξει «τις “αυτοδιοικητικές” εκφράσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου και μάλιστα σε ένα δήμο που είναι εκτός της εκλογικής του περιφέρειας»…