ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν

Στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν

Συνάντηση εργασίας θα έχουν στις 2 Ιουνίου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντ. Ερογλου. Η συνάντηση αυτή, που θα είναι η δεύτερη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, συμφωνήθηκε χθες από τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, κ. Α. Μαυρογιάννη και Κ. Οζερσάι.

Αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, φαίνεται ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχουν γεφυρωθεί και οι προσδοκίες και για τη συνάντηση των κ. Αναστασιάδη και Ερογλου παραμένουν χαμηλές. Χθες οι δύο διαπραγματευτές συζήτησαν θέματα, τα οποία αφορούν στο περιουσιακό και τις εξωτερικές σχέσεις. Ειδικά για το περιουσιακό, συμφωνήθηκε να γίνει εντός της εβδομάδος συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών. Οι κ. Μαυρογιάννης και Οζερσάι θα συναντηθούν εκ νέου στις 29 Μαΐου. Πέρα από το περιουσιακό, στην ατζέντα βρίσκονται η πολιτική και νομοθετική εξουσία του κοινού κράτους.

Εν τω μεταξύ, σήμερα επισκέπτεται την Κύπρο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κ. Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα έχει στο πρόγραμμά του συνάντηση και με τον κ. Ερογλου. Η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε χθες εξηγήσεις για τη συνάντηση αυτή, και την απέδωσε στον ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. «Εχουμε ενημερωθεί ότι κατά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου κ. Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συνάντηση με τον κ. Ερογλου με την ιδιότητά του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας και προσθέτει: «Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, ότι προς αποφυγή της οποιασδήποτε απόπειρας αξιοποίησης της συνάντησης για άλλους λόγους, ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί όχι στο σύνηθες γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά σε παρακείμενο κτίριο, χωρίς τους oποιουσδήποτε συμβολισμούς».

Στη διάρκεια της επίσκεψης Μπάιντεν στην Κύπρο, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν πρωτίστως «τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της, ως ενεργειακός και οικονομικός κόμβος στην περιοχή», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας, ενώ «θα συζητηθεί και το κυπριακό πρόβλημα».