ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την παραίτηση του Γ.Στουρνάρα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση του Γ.Στουρνάρα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

 Την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζητά με ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό, όπως σημειώνει, για τους εξής λόγους:

«1. Για την επίσημη διάψευσή του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει υποτιμητική κερδοσκοπία με την Εθνική Τράπεζα, παραπλανώντας τους πολίτες για να κάνουν τοποθετήσεις σε μετοχές της Εθνικής.

2. Γιατί αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι ένα τμήμα των περίφημων «επενδυτών» είναι κερδοσκόποι της χειρότερης κατηγορίας.

Άραγε, το υπουργείο Οικονομικών, με τη βιασύνη του για επίσημη διάψευση, ποιους κερδοσκόπους κάλυπτε;», αναφέρει η ανακοίνωση των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «σε οποιαδήποτε χώρα αν διέψευδε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον υπουργό Οικονομικών θα είχε παραιτηθεί πριν το ζητήσει η αντιπολίτευση».

Στην εκτενή ανάλυσή του για το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα η επικείμενη έμπρακτη διάψευση του υπουργού Οικονομικών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Εθνική – Eurobank. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών, την προηγούμενη εβδομάδα, με ανακοίνωσή του, απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για υποτιμητική κερδοσκοπία, διέψευδε κατηγορηματικά ότι υπάρχει περίπτωση short selling για την Εθνική. Μάλιστα, σημειώνει, προχωρούσε σε ανάλυση παραδίδοντας μαθήματα για το πώς γίνεται η υποτιμητική κερδοσκοπία, αναφέροντας τα εξής: «Για την ύπαρξη short selling, ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να λάβουν τέτοιου είδους κερδοσκοπικές θέσεις στη μετοχή της ΕΤΕ λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων μετοχών, που θα μπορούσαν να δανειστούν οι short sellers (τη δυνατότητα να δανειστούν σε υψηλή τιμή ώστε να αποπληρώσουν σε χαμηλότερη τιμή αν υπάρξει πτώση αυτής)».

Χθεσινά δημοσιεύματα, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη δηλώσει «ότι έχουν σημειωθεί ευρήματα παραβατικότητας και εντός των επόμενων ημερών οι υπεύθυνοι θα υποστούν σημαντικές κυρώσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει σε άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και προσθέτει ότι «αν, από την έρευνα της Επιτροπής, αποδειχτούν όλα τα παραπάνω, θα πρόκειται για πλήρη δικαίωση των καταγγελιών μας και για έμπρακτη διάψευση των όσων υποστήριξε το υπουργείο Οικονομικών στην επίσημη ανακοίνωσή του».