ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπάιντεν: Παίκτης-κλειδί η Κύπρος

Μπάιντεν: Παίκτης-κλειδί η Κύπρος

Παίκτη-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Κύπρο, στην αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Ν. Αναστασιάδης. Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η Κύπρος «ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο» και είναι έτοιμη να καταστεί «παίκτης-κλειδί στη μεταμόρφωση της περιοχής σ’ ένα παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο για το φυσικό αέριο».
Αριστερά,

Το ενεργειακό βρέθηκε με θετικό τρόπο ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να καταστήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία επιδεινώνονται και εκείνες με την Τουρκία, από την οποία διέρχονται οι αγωγοί που διασφαλίζουν την εναλλακτική τροφοδοσία της Ευρώπης, ψυχραίνονται, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της λεκάνης της Μεσογείου γίνεται πολύ ελκυστική. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, αυτός ήταν ο λόγος που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε στους Κυπρίους: «Εχετε την ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας». Είναι ενδεικτικό ότι στη συνάντηση των διευρυμένων αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο είχε προσκληθεί και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης, ενώ στην αμερικανική αποστολή συμμετείχε ο βοηθός υφυπουργός Ενέργειας Εϊμος Χοχστάιν.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, πάντως, δεν σημειώθηκε πρόοδος. Ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν» για την επίλυση και πρόσθεσε ότι αν «καταφέρουμε να απελευθερώσουμε τις νέες γενιές από τις συγκρούσεις του παρελθόντος, δεν υπάρχει κανένα όριο στο τι μπορεί να πετύχει η Κύπρος και στο τι μπορεί να πετύχει η εταιρική σχέση μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ»

Ωστόσο, η αμερικανική πρόταση για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Αμμόχωστο ναυάγησε στις ενστάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν την αποδέχτηκε. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, μάλιστα, οι Τουρκοκύπριοι ζητούν να συμμετάσχουν και δικοί τους εμπειρογνώμονες στην Επιτροπή, όχι όμως Ελληνοκύπριοι, με το επιχείρημα ότι η Αμμόχωστος βρίσκεται στο «έδαφός» τους. Ετσι, τώρα, οι κυπριακές ελπίδες εστιάζουν στη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στην Τουρκία. Στην προσφώνηση του, στο γεύμα, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι βασίζεται στην πολύτιμη βοήθεια των ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Τουρκία, που έχει έναν πολύ αποφασιστικό ρόλο στο Κυπριακό, θα έχει μια παραγωγική στάση όχι μόνο στην υλοποίηση των ΜΟΕ, αλλά ειδικότερα προς τον στόχο της επίτευξης λύσης».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συναντήθηκε χθες στα Κατεχόμενα και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Ερογλου, σε κτίριο, από το οποίο είχαν απομακρυνθεί τα σύμβολα του ψευδοκράτους. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι «οι δύο πλευρές δεν συζήτησαν για το Βαρώσι (την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου) και ότι μόνο σε γενικές γραμμές» έθιξαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο κ. Μπάιντεν, κατά τον κ. Ερογλου, δεν πρότεινε κάτι για το Βαρώσι και δεν υπέβαλε κανένα σχέδιο λύσης. Οπως δήλωσε ο κ. Ερογλου «η τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι η συμβολή των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού είναι θετική εφόσον τηρούνται ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές». Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι τη συνάντηση απασχόλησε το θέμα του φυσικού αερίου. Η επίσκεψη Μπάιντεν στα Κατεχόμενα είχε προκαλέσει μείζον πολιτικό ζήτημα στην Κύπρο, και χθες με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ του κ. Γ. Ομήρου εκτίμησε ότι δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο.