ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατροπή και… πέναλτι στον Βόλο από τον Μπέο

Ανατροπή και…  πέναλτι στον Βόλο από τον Μπέο

Tην ένδεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων στον Βόλο ανέδειξε η αμηχανία με την οποία υποδέχθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις της πόλης το προβάδισμα του κ. Αχιλλέα Μπέου κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή. Ενώ οι τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. και του ΚΚΕ κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ο απερχόμενος δήμαρχος της πόλης, Πάνος Σκοτινιώτης, εξέφρασε από το πρώτο βράδυ την υποστήριξή του στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Μαργαρίτη Πατσιαντά, που μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών υπολειπόταν 13 εκατοστιαίων μονάδων του κ. Μπέου.

O γενικός γραμματέας Διαφάνειας και πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Σούρλας, πήρε σαφώς θέση εναντίον του κ. Μπέου, καλώντας τους συμπολίτες του «να ψηφίσουν εκείνους που έχουν καταξιωθεί με την πετυχημένη επαγγελματική τους σταδιοδρομία και έχουν διακριθεί για το ήθος, την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια και τα καθαρά χέρια. Μόνο έτσι μπορούμε να πατάξουμε τα φαινόμενα της διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στην εθνική ταπείνωση και να εμπεδώσουμε τη διαφάνεια που είναι το μεγάλο ζητούμενο και απαιτούμενο για να υπάρξει προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα», τόνισε.

Κάλεσμα

Ταυτόχρονα, ο κ. Πάνος Σκοτινιώτης κάλεσε και την τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανεβάσει τους τόνους πολύ πριν από τον πρώτο γύρο, να πολιτευθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων γύρω από το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η μάχη του Βόλου είναι μάχη για τη δημοκρατία, την ιστορία, την αξιοπρέπεια και τις αξίες της πόλης», είπε ο κ.Σκοτινιώτης και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τη στάση τους απέναντι στην υποψηφιότητα Μπέου. Κάλεσε επίσης τους πνευματικούς ανθρώπους και όλους όσοι εκφράζουν δημόσιο λόγο να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην υποψηφιότητα αυτή, πριν να είναι πολύ αργά για την πόλη. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπήρξε ένας πνευματικός άνθρωπος ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη να γράψει ή να πει κάτι, ενώ την ίδια ώρα η στάση πολλών τοπικών ΜΜΕ ήταν από ουδέτερη έως υποστηρικτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και φωτεινά παραδείγματα.

Αρκετοί συντηρητικοί ψηφοφόροι εξέφρασαν, σε επικοινωνία τους με την «Κ», επιφυλάξεις να στηρίξουν το αριστερό ψηφοδέλτιο εξαιτίας των πολύ υψηλών τόνων που είχε υιοθετήσει πριν από τις εκλογές. Ορισμένες πηγές τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ., που μίλησαν επίσης με την «Κ», εκτίμησαν ότι είναι πιο εύκολο να συνεννοηθούν οι δύο παρατάξεις στην Αθήνα παρά στον Βόλο. Σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν ψήφισαν τον κ. Μπέο την πρώτη Κυριακή φθάνουν στο 62% του συνόλου των ψηφοφόρων, αν και το ρεύμα υποστήριξής του στο όνομα της «αντισυστημικής ψήφου» ήταν γενικευμένο ακόμα και στην εργατική Νέα Ιωνία.

Τοπικές πηγές προσκείμενες στη Ν.Δ. ανέφεραν στην «Κ» ότι η κινητοποίηση του τοπικού μηχανισμού του κόμματος είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη, καθώς οι εσωτερικές έριδες έχουν «παραλύσει» τον ιστό των όποιων οργανωμένων δυνάμεων, ενώ ολόκληρες ομάδες στελεχών έχουν προσχωρήσει κανονικά στο αντισυστημικό στρατόπεδο του κ. Μπέου, που υποστηρίχθηκε και από την τοπική Χρυσή Αυγή. «Ο κ. Μπέος μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο από την οργανωμένη πολιτεία», σημείωναν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας διευκρίνιζε ότι ο ίδιος δεν «θα ψήφιζε Μπέο». Αυτή, ωστόσο, η μεμονωμένη αντίδραση, η μόνη μαζί με εκείνη του κ. Σούρλα εκ μέρους της Ν.Δ., δεν χαρακτηρίζει την αντίδραση του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος στο φαινόμενο Μπέος.

Στενοί συνεργάτες του τελευταίου υπολογίζουν σε μια εύκολη νίκη έναντι του κ. Πατσιαντά, με ένα ποσοστό που μπορεί, κατά τη γνώμη τους, να προσεγγίσει το 60% και μιλούν για «περίπατο στον Β΄ γύρο». Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τους αντιπάλους του «πολιτικούς απατεώνες» μετά τη νίκη του στον Α΄ γύρο και δεν συνομιλεί με κανέναν από αυτούς.