ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική σταθερότητα ψηφίζουν οι ξένοι

Πολιτική σταθερότητα ψηφίζουν οι ξένοι

Διάχυτη ανησυχία για τον κίνδυνο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να βυθίσει εκ νέου τη χώρα στην οικονομική αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια εκπέμπουν οι διεθνείς αγορές και κορυφαίοι αναλυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, επαναφέροντας στη μνήμη εικόνες από την άνοιξη του 2012, αν και όχι στην ίδια έκταση, αφού αυτή τη φορά η χώρα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με άμεση χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

«Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα ισχυρό αποτέλεσμα ώστε να διατηρήσει την άνοδο των ελληνικών χρηματαγορών. Σε αντίθετη περίπτωση, πολλοί επενδυτές θα επιλέξουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους δημιουργώντας μια ασταθή αγορά στην Ελλάδα», τονίζει στην «Κ» ο Τζέικομπ Κίργκεγκααρντ, αρμόδιος για την Ευρώπη του Ινστιτούτου Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία. Προσθέτει ότι «η κύρια απειλή για την Ελλάδα, όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι λαϊκίστικα κόμματα, τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά, να λάβουν πολύ υψηλά ποσοστά, εξέλιξη που θα δυσχεράνει σημαντικά το έργο των κυβερνήσεων οι οποίες θα διστάσουν να συνεχίσουν τα μεταρρυθμιστικά τους προγράμματα». Σε αυτήν την περίπτωση, σημειώνει τον κίνδυνο να υπάρξει «μεταρρυθμιστική κόπωση» και να σταματήσει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Βέβαια, σε αντίθεση με την έκρυθμη περίοδο ανάμεσα στις δύο εκλογές του 2012, τα δεδομένα σήμερα είναι διαφορετικά. Οπως αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, τότε οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να αποβάλουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και είχαν μάλιστα φθάσει στο σημείο να μεταφέρουν στην ελληνική επικράτεια αεροπορικώς δισεκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα για την τροφοδοσία των ΑΤΜ. Αυτή τη φορά δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμία τέτοια επιχείρηση. Παρά ταύτα, η ανησυχία όχι μόνο υφίσταται, αλλά αυξάνεται.

«Οι παγκόσμιες αγορές παρακολουθούν με προσοχή τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, εστιάζοντας στο κατά πόσον το αποτέλεσμά τους θα αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρων εθνικών εκλογών», λέει στην «Κ» ο Θάνος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Bank of America Merill Lynch και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Εκτιμά ότι «η ελληνική οικονομία είναι αυτή τη στιγμή πολύ εύθραυστη για να αντέξει την αβεβαιότητα πρόωρων εθνικών εκλογών» και προειδοποιεί ότι η πολιτική αστάθεια θα οδηγήσει σε «καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αναβολή των προγραμματισμένων διαβουλεύσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον κίνδυνο επιστροφής της Ελλάδας στην ύφεση διότι οι αποφάσεις για επενδύσεις και πρόσληψη υπαλλήλων θα αναβληθούν».

Πιθανό «σοκ»

Κλίμα ανησυχίας εκπέμπουν όλα τα σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole, Μαρκ Μακόρμικ, προειδοποιεί ότι τη στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, μια ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει «σοκ» στα ευρωπαϊκά ομόλογα και τις μετοχές. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζέικομπ Κίργκεγκααρντ συμπληρώνει ότι «το ενδεχόμενο μιας ξεκάθαρης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης συνασπισμού, λόγω απόσυρσης του ΠΑΣΟΚ ή αδυναμίας εξασφάλισης αυξημένης πλειοψηφίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015».

Αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά το αν οι πολιτικές που κρίνονται αναγκαίες και ζητεί η τρόικα εφαρμόζονται και μόνο τότε θα συνεχίζεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας, είναι η εκτίμηση που έκανε στην «Κ» ο διευθυντής Ευρώπης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τζεφ Αντερσον, ο οποίος αφού περιέγραψε τις αγορές ως «τον απόλυτο κριτή των δεδομένων», σημείωσε ότι αυτές θέλουν πολιτική σταθερότητα, «η οποία αποκαταστάθηκε μετά τις εκλογές του 2012».

Αν και ο κ. Κίργκεγκααρντ σημειώνει ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος της οικονομικής σταθεροποίησης που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα», προσθέτει ότι «θα εκπέμψει το μήνυμα πως η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολη απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επενδυτές».

Η θέση του ΔΝΤ και του Βερολίνου

Το ΔΝΤ αποφεύγει κάθε πολιτική αναφορά που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το ένα ή το άλλο κόμμα και να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Τα στελέχη του υπογραμμίζουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι είναι τεχνοκράτες που ασχολούνται με την οικονομία, όχι την πολιτική. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα οικονομικό πρόγραμμα με το Ταμείο. Εφόσον τηρείται, οι δόσεις εκταμιεύονται τακτικά. Εάν δεν τηρείται, οι δόσεις καθυστερούν. Ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία τούς είναι παντελώς αδιάφορο», ανέφερε χαρακτηριστικά γνώστης της λειτουργίας του Ταμείου.

Πάντως, όποιος γνωρίζει τον τρόπο που σκέπτονται τα στελέχη του ΔΝΤ καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι επιθυμούν τη διατήρηση, και ει δυνατόν ενδυνάμωση, του κυβερνητικού συνασπισμού καθώς αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και την εκκίνηση αυτών που υπολείπονται.

Πιο «εύκολο» είναι το έργο για τους Ευρωπαίους εταίρους και κυρίως το Bερολίνο, που επενδύουν στη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την Αθήνα. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ, αλλά και η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού συνολικά, δεν κρύβουν την προτίμησή τους υπέρ της σημερινής κυβέρνησης. Μιλώντας στην «Κ» πριν από μερικές εβδομάδες στην Ουάσιγκτον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ευθέως: «Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα». H δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που κατήγγειλε παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική.