ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξελίξεις δεξιά της Ν.Δ., αν…

Εξελίξεις δεξιά της Ν.Δ., αν…

Ο κ. Π. Καμμένος έβαλε τον πήχυ στο 7,5% και τώρα πρέπει να περάσει από πάνω, διότι σε διαφορετική περίπτωση, αύριο το βράδυ θα ξεκινήσει η συζήτηση έως και για αλλαγή ηγεσίας στους ΑΝΕΛ, όπως άλλωστε ο ίδιος προανήγγειλε. Οι κ. Β. Πολύδωρας, Χρ. Ζώης και Νικ. Νικολόπουλος, από την άλλη, απέφυγαν να οριοθετήσουν με ακρίβεια την επιτυχία ή την αποτυχία της Ενωσης στην επικείμενη αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές. Είναι όμως σαφές ότι αν δεν πλησιάσουν, έστω, τη δυνατότητα εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο, κάθε σκέψη για συμμετοχή στις εθνικές εκλογές θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Μαζί και η βαθιά επιθυμία τους να λειτουργήσουν ως δεξιό αντίβαρο της αντιμνημονιακής ρητορικής και να διαδραματίσουν ρόλο σε μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών μάλλον επιβεβαίωσε ότι οι εσωκομματικές αναταράξεις του προηγούμενου διαστήματος δημιούργησαν ρωγμές στους ΑΝΕΛ, οι υποψήφιοι των οποίων σε αρκετές περιπτώσεις δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο από αυτό που πήρε το κόμμα στις εθνικές εκλογές. Το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος αποτυπώθηκε ανάγλυφα στις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του κ. Καμμένου, αλλά και του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, Π. Χαϊκάλη, οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσαν ότι αν οι ΑΝΕΛ δεν περάσουν τον πήχυ, το κόμμα θα οδηγηθεί σε συνέδριο και πιθανότατα σε αλλαγή ηγεσίας.

Υπ’ αυτήν την έννοια, οι επικείμενες εκλογές είναι θέμα πολιτικής «ζωής ή θανάτου» για την ηγεσία του κόμματος, το οποίο εισέρχεται στην τελική ευθεία με κεντρική «γραμμή» για τον δεύτερο γύρο «ψηφίζουμε αντιμνημονιακά». Υπό τον γενικό αυτό τίτλο, ο κ. Καμμένος επιχειρεί να αφήσει ανοικτά τα παράθυρα προς κάθε κατεύθυνση, ξορκίζοντας τον κίνδυνο «συμπίεσης» του κόμματός του τόσο από τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά.

Στην αντίπερα όχθη του δεξιού αντιμνημονιακού ποταμού, η Ενωση δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να αποσπάσει ένα ποσοστό που θα της επιτρέψει να διατηρηθεί στον πολιτικό χάρτη. «Είμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ της Δεξιάς», λένε σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη της Ενωσης, παραδεχόμενα ότι μόνο αν προσεγγίσουν τον εκλογικό τους στόχο θα έχει νόημα να κατέλθουν στις εθνικές εκλογές. Διά της… περιπατητικής μεθόδου, δηλαδή των περιοδειών σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας και μέσω συνεντεύξεων κυρίως στα περιφερειακά ΜΜΕ, οι τρεις καλούν τους πολίτες να τους στηρίξουν προκειμένου «να μην παραδοθεί η κεντροδεξιά ιστορική παράταξη στο στίγμα της ιστορίας μαζί με όσους πρόθυμους συμμάχησαν στα κελεύσματα της Μέρκελ».

Γνωρίζουν, πάντως, ότι η μάχη θα είναι σκληρή μεταξύ των διεκδικητών της αντιμνημονιακής δεξιάς ψήφου. Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρ’ ότι δεν τους αφορούσε άμεσα καθώς δεν κατέβασαν συνδυασμούς, μάλλον αποθάρρυνε παρά ενδυνάμωσε τα στελέχη της Ενωσης, πλην ίσως της περίπτωσης του κ. Απ. Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, για τη συμβολή στην πρωτιά του οποίου, ωστόσο, ερίζουν αρκετοί. Κυριακή κοντή γιορτή, ωστόσο, και για τη δεξιά «Ελιά»…