ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι μεν αλλά» θα λέει το ΔΝΤ στην έκθεσή του

«Ναι μεν αλλά» θα λέει το ΔΝΤ στην έκθεσή του

ΟYΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις 30 Μαΐου  αναμένεται να εγκριθεί η έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η χορήγηση δύο δόσεων στην Ελλάδα, καθώς όλα τα ακανθώδη θέματα που προβληματίζουν το ΔΝΤ –μεταξύ των οποίων, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και ενδεχόμενες μεγαλύτερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών– έχουν μετατεθεί για το φθινόπωρο. Την περασμένη Δευτέρα διανεμήθηκε στα μέλη του συμβουλίου η ογκώδης έκθεση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία αριθμεί συνολικά 221 σελίδες, καθώς συνοδεύεται από την αντίστοιχη έκθεση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις. Το πνεύμα της περιγράφεται χαρακτηριστικά ως «ναι μεν αλλά», καθώς, παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το επόμενο στοίχημα είναι η διατηρησιμότητά του, ενώ δεν λείπουν οι επισημάνσεις για την υστέρηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας. Παράλληλα, ανησυχία υπάρχει στο ΔΝΤ για τις οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, την αργή πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και για την πορεία των εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης παραμένει υψηλά στην ατζέντα. Οπως ωστόσο σημειώνουν πηγές της «Κ», δεν υπάρχει χώρα που να μη δέχεται κάποια κριτική στις εκθέσεις των ομάδων εργασίας του ΔΝΤ, καθώς «αυτός είναι ο ρόλος των οικονομολόγων του, να αξιολογούν τους κινδύνους κάθε οικονομίας».

Ερωτηθείς την Πέμπτη αν το ΔΝΤ συμμετείχε κατά το παρελθόν στη σύνταξη ενός σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως έγραψαν οι FT, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει τέτοιο σχέδιο, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στο παρελθόν λέγοντας ότι «σε γενικές γραμμές, και όχι ειδικά για την Ελλάδα, είναι η δουλειά μας στο ΔΝΤ να σχεδιάζουμε διάφορα οικονομικά σενάρια, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες συμβουλές στα μέλη μας».

Αν και στην έκθεση γίνεται λεπτομερής αναφορά στην πορεία του δημοσίου χρέους, δεν αμφισβητείται η βιωσιμότητά του σε αυτή τη φάση. Το θέμα θα τεθεί στην επόμενη αξιολόγηση, όταν οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να πάρουν πλέον τις αποφάσεις τους για την ελάφρυνσή του. Η σχετική συζήτηση αναμενόταν να γίνει μετά την επιβεβαίωση του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 τον Απρίλιο, ωστόσο στην πορεία η τρόικα τη συνδύασε με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ πιο πρόσφατα συνάρτησε την απόφαση από τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, καθώς υπάρχει ανησυχία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα τεστ κοπώσεως θα καθορίσουν και το μελλοντικό δημοσιονομικό κενό του προγράμματος, καθώς όσο μεγαλύτερες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, τόσο θα μειωθεί το μαξιλάρι του ΤΧΣ.

Οπως σημειώνεται, πάντως, «το χρέος είναι μία αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την επιτυχία του προγράμματος». Γεγονός είναι ότι η τρόικα εξακολουθεί να έχει έναν σημαντικό μοχλό πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, όμως, όσο καθυστερεί η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, τόσο το ελληνικό πρόγραμμα κινδυνεύει να εκτροχιασθεί, ιδιαίτερα με δεδομένο τον αστάθμητο παράγοντα των ευρωεκλογών και την ανησυχία για το πώς αυτές θα επηρεάσουν το πολιτικό κλίμα.

Στη συνεδρίαση της 30ής Μαΐου, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και θα κληθεί να απαντήσει στις όποιες ερωτήσεις των συναδέλφων του στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αν και ο κ. Ράις αρνήθηκε την Πέμπτη να κάνει εικασίες για τις επιπτώσεις των εκλογών στην εφαρμογή του προγράμματος, ανάλογα με τα αποτελέσματα της Κυριακής, ενδεχομένως να τεθούν ερωτήματα στη συνεδρίαση για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Στόχος της ελληνικής πλευράς, πάντως, είναι η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης να ληφθεί ομοφώνως, χωρίς την αποχή που έχει επιλέξει στο παρελθόν ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας Πάουλο Μπατίστα. Παρά το σίριαλ στο οποίο εξελίχθηκε η ημερομηνία της συζήτησης, πάντως, η ίδια η συνεδρίαση αναμένεται να είναι ρουτίνας. Είναι πιθανόν να μην προεδρεύσει καν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα βρίσκεται στη Μοζαμβίκη.