ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο σενάρια για το μέλλον του «Ποταμιού»

Δύο σενάρια για το μέλλον του «Ποταμιού»

Αύριο, το βράδυ, σχετικά νωρίς, ο κ. Στ. Θεοδωράκης θα γνωρίζει με σχετική βεβαιότητα πού οδηγεί το εγχείρημα που ανέλαβε σχεδόν πριν από τρεις μήνες. Αν δηλαδή το «Ποτάμι» μετετράπη σε τρίτο πόλο ή αν απλά αποτελεί μια ακόμη φιλοευρωπαϊκή δύναμη που κινείται στον χώρο του Κέντρου και διαγκωνίζεται με τους παλαιότερους πρωταγωνιστές για την αύξηση της επιρροής σε ένα χώρο ο οποίος -προς το παρόν- είναι κομματικά πολυδιασπασμένος, αν όχι ανέστιος.

Υπό αυτήν την οπτική γωνία, η επόμενη μέρα για το «Ποτάμι» μπορεί να εξελιχθεί με βάση δύο βασικά σενάρια, εφόσον, βέβαια, τα ποσοστά του κινηθούν σε ένα μέσο επίπεδο άνω του 7%. Σε περίπτωση επικράτησης του θετικού -για το «Ποτάμι»- σεναρίου, όπου το κόμμα θα έχει συγκεντρώσει σχετικά υψηλά ποσοστά, ο κ. Θεοδωράκης δεν θα έχει την πίεση του χρόνου να ασχοληθεί με το πού θα τοποθετήσει το κόμμα του. Θα προτιμήσει να επιταχύνει τις διαδικασίες οργανωτικής συγκρότησης του κόμματος, που θα αρχίσουν στα τέλη Ιουνίου στο συνέδριο του «Ποταμιού».

Εφόσον επικρατήσει το συγκεκριμένο σενάριο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη θα καταστεί κυρίαρχο στον χώρο της Κεντροαριστεράς και, μάλιστα, σε θέση ισχύος έναντι, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και, δευτερευόντως, της ΔΗΜΑΡ. Σε ένα σενάριο επικράτησης του «Ποταμιού» στον συγκεκριμένο χώρο είναι βέβαιο ότι θα δρομολογηθούν διαδικασίες σύγκλισης και συνεργασίας με πρόσωπα που προέρχονται από την Κεντροαριστερά και δεν έχουν «βεβαρημένο» κομματικό παρελθόν. Σε αυτή τη συζήτηση εκτιμάται ότι θα εισέλθουν και νεαρότερα στελέχη των παλαιών κομμάτων ή και άλλοτε συνεργαζόμενοι που προέρχονται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Οι πιθανότητες για μια τέτοια τροχιά ενισχύονται και από την πρόσφατη δήλωση του κ. Μάρτιν Σουλτς στην «Κ», όπου ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, περιγράφει ως φιλοευρωπαϊκή δύναμη το «Ποτάμι», δίχως να αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, είναι ενδεικτική για την εικόνα που έχουν για το ελληνικό πολιτικό κέντρο και στην Ευρώπη.

Το δεύτερο σενάριο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που το κόμμα λάβει ποσοστά που θα το φέρνουν περίπου στην ίδια θέση με το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση και με προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα εισέλθει σε σοβαρή μετεκλογική ενδοκομματική περιδίνηση, οι εξελίξεις θα είναι πολύ ταχύτερες και όχι ελεγχόμενες από την ηγεσία του κόμματος. Είναι σίγουρο ότι από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης δεν επιθυμεί επ’ ουδενί λόγο να εμφανιστεί ότι διαπραγματεύεται με τις ηγεσίες κομμάτων που θεωρεί παλαιοκομματικές και ξεπερασμένες. Σε αυτή την περίπτωση η οργανωτική συγκρότηση του κόμματος θα αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα πρέπει να συμμετάσχει κατά τρόπο αποτελεσματικό στις όποιες συζητήσεις ακολουθήσουν. Σε κάθε περίπτωση στο «Ποτάμι» γνωρίζουν ότι η περίοδος μετά τις ευρωεκλογές είναι ίσως δυσκολότερη από την ένταση και το «τρέξιμο» της προεκλογικής περιόδου, καθώς τότε θα κριθεί η μετεξέλιξη του κόμματος σε πολιτικό παίκτη σοβαρών διαστάσεων ή σε ακόμη ένα σχηματισμό, από τους πολλούς που υπάρχουν.