ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιλέγουμε λάθος όταν αντιδρούμε με θυμό»

«Επιλέγουμε λάθος όταν αντιδρούμε με θυμό»

«Είμαστε όλοι οι εγκληματίες εδώ. Αυτά δεν λέτε στον κόσμο;». Με εμφανή σαρκαστική διάθεση, ο υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, με τον οποίο επιχείρησε να συνομιλήσει η «Κ», αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Βρισκόμαστε στο Α΄ Γυμνάσιο Περάματος, δύο στενά από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ, στέλνοντας ορισμένους ` αυτούς στο νοσοκομείο. Και όμως, σε ένα από τα εκλογικά τμήματα που στεγάζονται στο σχολείο, το 6378, η Χρυσή Αυγή κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό της στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής (19,85%). Η επώδυνη αντίφαση είναι ορατή και στους διαδρόμους του σχολείου. Σε έναν πίνακα ανακοινώσεων, έχουν αναρτηθεί αποσπάσματα κειμένων που περιγράφουν τα βάσανα των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους υπάρχει αυτοκόλλητο με την εικόνα του Ν. Μιχαλολιάκου και το σύνθημα: «Οχι φυλακές για τους εθνικιστές».

Για τον κ. Βαγγέλη, έναν εύγλωττο γενειοφόρο που αυτοχαρακτηρίζεται «δουλοπάροικος του Δημοσίου» (με 31 χρόνια θητείας στο κράτος), φαινόμενα σαν αυτό της Χρυσής Αυγής «συμβαίνουν όταν υπάρχει πολιτική και κοινωνική εξαθλίωση, σε συνδυασμό με έλλειψη παιδείας». Ο ίδιος υποστηρίζει πως «άνοιξε η γη και κατάπιε τους Ελληνες» τα τελευταία χρόνια. «Φταίει το πολιτικό σύστημα, δεν διαπραγματεύθηκαν», δηλώνει στην «Κ», κάνοντας αναφορά μάλιστα και στην πολύκροτη σύνοδο των Καννών και την κυβέρνηση Παπαδήμου: «Φτάσαμε στο σημείο να καταργούν τους πολιτικούς και να βάζουν στη θέση τους τραπεζίτες, ανθρώπους που βλέπουν τα πάντα μέσα από οικονομικό πρίσμα».

Σε ένα παγκάκι κοντά στην είσοδο του σχολείου, κάθεται η κ. Θέκλα, κάτοικος Περάματος από το 1960 και συνταξιούχος του ΟΤΕ. Μιλάει στην «Κ» για τα πέντε άνεργα εγγόνια της και τη σύνταξή της, που έχει μειωθεί κατά 2/3 την τελευταία τετραετία.

Δίπλα της συνομιλούν δύο μεσήλικοι άνδρες για την οικονομική παρακμή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Ο ένας ανήκει στους λίγους τυχερούς που εξακολουθούν να έχουν δουλειά στη Ζώνη. Ο άλλος εργαζόταν εκεί παλιά. Τώρα δουλεύει σε εργοστάσιο υδραυλικών ειδών στην περιοχή. Αμφότεροι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πηγή ελπίδας για αλλαγή πολιτικής. Η «Κ» τούς ρωτάει αν θα ήταν διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη για την αλλαγή αυτή. Η απάντηση και των δύο είναι καταφατική. «Με το ευρώ δεν βρίσκεις άκρη», λέει ο ένας, για να προσθέσει ο άλλος: «Η ελευθερία κοστίζει».

Στο υποβαθμισμένο κέντρο

Η κ. Γιολάντα, συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας, κάθεται στη σκιά των αείλανθων στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (Κάτω Πατήσια) περιμένοντας την κόρη της να ψηφίσει. Η «Κ» τη ρωτά τι μήνυμα θέλει να στείλει με την ψήφο της. «Να τους ταρακουνήσω», εξηγεί. Είναι πρώην ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο όμως τονίζει ότι δεν δίνει λευκή επιταγή. Κατά τα άλλα, μιλάει για την κόρη της (μία από τις δύο), πτυχιούχο που απολύθηκε από την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στην οποία εργαζόταν στα τέλη του 2011, βρήκε δουλειά ύστερα από ενάμιση χρόνο ως τηλεφωνήτρια με λιγότερα από τα μισά λεφτά και ζει ξανά με τη μητέρα της.

Το κυρίαρχο αίσθημα των ψηφοφόρων σε περιοχές όπως το Πέραμα και τα Κάτω Πατήσια εξακολουθεί να είναι η αγανάκτηση κατά των κυβερνώντων. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο ήπιες φωνές, σαν αυτή του 35χρονου ασφαλιστικού συμβούλου ο οποίος είπε στην «Κ»: «Χρειάζεται αλλαγή, αλλά με κριτική σκέψη», λέει. «Επιλέγουμε λάθος όταν αντιδρούμε με θυμό».