ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντ.Σαμαράς: O στόχος με μια λέξη είναι ανάπτυξη

Αντ.Σαμαράς: O στόχος με μια λέξη είναι ανάπτυξη

«Προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη  χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα,  δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και βεβαίως αλληλεγγύη μεταξύ όλων των  χωρών μελών», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο γεύμα της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποίηση για την νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές, στο οποίο η ΝΔ είναι μέλος και ότι το ΕΛΚ “θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας τα επόμενα πέντε χρόνια  και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου», ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι  «ο στόχος με μια λέξη είναι ανάπτυξη».

Από την πλευρά τους, την αλλαγή του προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόνισαν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ  δήλωσε ότι το μήνυμα από την Γαλλία είναι ξεκάθαρο “ το βασικό αίτημα είναι για περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη” ενώ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών είπε ότι “ δεν ήθελα το 25% των Γάλλων να ψηφίσουν την ακροδεξιά αλλά το έκαναν” και  τόνισε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Γαλλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. “ Αν η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν περισσότεροι ψήφοι στην Γαλλία αλλά και αλλού εναντίον της, και εγώ είμαι ευρωπαίος και θέλω να δω την Ευρώπη να αλλάζει,” τόνισε.

Ο  Άγγλος  πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ήταν πιο τολμηρός στις δηλώσεις του λέγοντας ότι “ χρειαζόμαστε μία προσέγγιση που θα αναγνωρίζει ότι οι Βρυξέλλες έχουν γίνει πολύ μεγάλες, πολύ αυταρχικές και πολύ παρεμβατικές. Χρειαζόμαστε περισσότερη εξουσία στα κράτη- μέλη και Ευρώπη μόνο όταν χρειάζεται”. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε νύξη για την υποψηφιότητα Γιούνκερ λέγοντας ότι “χρειαζόμαστε ανθρώπους που πραγματικά καταλαβαίνουν ότι η Ευρώπη είναι για την διαφάνεια, την ανταγωνιστικότητα, την ευελιξία και όχι για το παρελθόν.”

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, ‘Αγκελα Μέρκελ είπε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με την νίκη του ΕΛΚ ( καθώς το κόμμα της είναι μέλος) και ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ο πρώτος υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισίον. Ενώ για το άτυπο δείπνο που έχει ξεκινήσει από τις 20.00 ώρα Ελλάδος η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι θα δοθεί η εντολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπόυ να ξεκινήσει  τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακόμα τόνισε ότι καθώς κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία θα πρέπει να γίνουν συμμαχίες και σήμερα θα συζητηθεί και  το πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.