ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεωρίες συνωμοσίας από Ερντογάν

Θεωρίες  συνωμοσίας από Ερντογάν

Θεωρίες συνωμοσίας για παρέμβαση του ξένου παράγοντα σε βάρος της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης ότι στην Ελλάδα λειτουργούν στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών από το Κουρδικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, επιστράτευσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κ.Ο. του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με στόχο να αποδώσει τις ευθύνες για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο σε εξωτερικές παρεμβάσεις.

Με αφορμή την επικείμενη επέτειο των γεγονότων στο πάρκο Γκεζί, ο Ερντογάν απέδωσε σε σχέδιο υπονόμευσης όλες τις κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις του τελευταίου χρόνου: «Είναι σαν να πατιέται ένα κουμπί και νόμιμες και παράνομες οργανώσεις διαταράσσουν την ειρήνη. Στοχεύουν ταυτόχρονα στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομία», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η συμμετοχή μελών του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP/C) σε βίαια και αιματηρά επεισόδια στη συνοικία Οκμεϊντάν της Κωνσταντινούπολης έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία να συμπεριλάβει στις «ξένες δυνάμεις», που υπονομεύουν την τουρκική πρόοδο, εμμέσως πλην σαφώς και την Ελλάδα, αλλά και να επαναφέρει σενάρια για την ύπαρξη βάσεων της οργάνωσης στο ελληνικό έδαφος.
«Ολοι ξέρουμε ποιος στηρίζει και προστατεύει αυτές τις ομάδες», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τα στρατόπεδα του DHKP/C είναι στην Ελλάδα. Τους έχουμε δει να εισέρχονται στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει επιχειρήσεις σε βάρος τους, αλλά δεν ξέρουμε αν ακόμα λειτουργούν εκεί τα στρατόπεδα».

Παρά την επιτυχία του στις δημοτικές εκλογές, ο κ. Ερντογάν είναι πολύ πιεσμένος από τα σκάνδαλα του κόμματός του, τη διαμάχη με τον Γκιουλέν, αλλά και τις αλλεπάλληλες κρίσεις τις οποίες δείχνει να μην μπορεί να χειριστεί με επιτυχία, όπως π.χ. το δυστύχημα του ανθρακωρυχείου στη Σόμα. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλει προσπάθεια να αποδώσει τις αποτυχίες σε ξένες δυνάμεις που υπονομεύουν τον ίδιο αλλά και την Τουρκία: «Οποτε τα πράγματα πήγαιναν καλά, υπήρχαν άνθρωποι που προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Τουρκία», είπε στους βουλευτές του και υποστήριξε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία βρισκόταν σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, γινόταν στόχος τρομοκρατικών ομάδων ή πραξικοπημάτων».

Το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν ενέταξε και την Ελλάδα στις κατηγορίες του δεν είναι άσχετο με το κλίμα έντασης που καλλιεργούν τις τελευταίες μέρες οι Τούρκοι στο Αιγαίο και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποτελούν πλευρές μιας προσπάθειας «εξαγωγής» της πολιτικής κρίσης. Κύριος στόχος του Ερντογάν φαίνεται να είναι να συσπειρώσει, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου, το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Το ακροατήριο αυτό είναι μεν ισλαμικό, είναι όμως ταυτόχρονα και εθνικιστικό και έχει γαλουχηθεί για δεκαετίες με την εικόνα της αντιπαλότητας με την Ελλάδα.