ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αριθμοί της προεδρικής εκλογής

Αριθμοί της προεδρικής εκλογής

Τα μαθηματικά και πολιτικά σενάρια θέλουν την κυβέρνηση ικανή να υπερβεί ακόμη και τον κάβο της προεδρικής εκλογής, κυρίως λόγω της μεγάλης ρευστότητας που παρατηρείται τόσο στην Κεντροαριστερά (ΔΗΜΑΡ) όσο και στη Δεξιά (Ανεξ. Ελληνες). Οι φυγόκεντρες τάσεις στα κόμματα, λόγω των ευρωεκλογών, τροφοδοτούν τα σενάρια για την εξασφάλιση των 180 βουλευτών που απαιτούνται, κατά το Σύνταγμα, για την εκλογή Προέδρου.

Δεδομένο πρώτο. Η, ίσως αυθαίρετη, άθροιση των κομμάτων που δεν θα συναινούσαν σε εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Χ.Α.) δίνει ένα αποτέλεσμα 99 βουλευτών.

Δεδομένο δεύτερο. Απομένουν 201 βουλευτές, από τους οποίους αρκετοί εκτιμούν ότι μπορούν να εξασφαλιστούν οι 180 που θα εκλέξουν τον 7ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη Μεταπολίτευση.

Η Ν.Δ. αριθμεί 125 βουλευτές οι οποίοι θα αυξηθούν σε 126 με την αναμενόμενη παραίτηση του κ. Ν. Σταυρογιάννη (εξελέγη δήμαρχος Λαμιέων) ο οποίος και θα αντικατασταθεί από τον πρώτο επιλαχόντα του γαλάζιου ψηφοδελτίου. Το ΠΑΣΟΚ έχει 27 βουλευτές που λίαν συντόμως θα ανέλθουν σε 29, καθώς επιστρέφουν οι κ. Ανδ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης. Αθροιστικά, τα δύο κόμματα έχουν 155 βουλευτές.

Βάσει σεναρίων, στους βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μπορούν να «αθροιστούν» οι της ΔΗΜΑΡ (ειδικά αν υποψήφιος είναι ο κ. Φ. Κουβέλης), στελέχη των ΑΝΕΛ που ήδη φλερτάρουν με τη Ν.Δ. αλλά και κάποιοι εκ των ανεξάρτητων που συνολικά αριθμούν τους 20, περιλαμβανομένων και των δύο της Χ.Α. (που προφανώς δεν συνυπολογίζονται).

Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος όσο και γαλάζια στελέχη (παλαιότερα ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, πρόσφατα ο κ. Ν. Δένδιας) εκτιμούν πως οι βουλευτές θα σκεφτούν διπλά πριν οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ανάγκη πολιτικής επιβίωσης όσων απειλούνται με κοινοβουλευτικό αφανισμό.

Με τη ΔΗΜΑΡ, η βάση υπολογισμού αυξάνεται στους 169-170 βουλευτές. Από εκεί και πέρα, στην ομάδα των ανεξάρτητων περιλαμβάνονται από το ΠΑΣΟΚ οι Μ. Μπόλαρης, Θ. Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη και Οδ. Βουδούρης που βρίσκονται σε τροχιά σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο έτερος αποχωρήσας από τη ΔΗΜΑΡ Π. Μουτσινάς. Ο κ. Π. Τατσόπουλος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δήλωσε πως στην προεδρική εκλογή θα ακολουθήσει το κόμμα με το οποίο εξελέγη.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να επενδύει στην «κοινοβουλευτική συστράτευση» ανεξάρτητων με δεξιό προφίλ (Γ. Κασαπίδης – Ν.Δ., Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα από ΑΝΕΛ) ενώ στη Βουλή βρίσκονται και οι πρώην γαλάζιοι Ν. Νικολόπουλος, Β. Πολύδωρας, Νικ. Κακλαμάνης και Γ. Κουράκος.