ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι» στην απλή αναλογική υπό όρους

«Ναι» στην απλή αναλογική υπό όρους

Από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, όπου θα μιλήσει σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και να επαναλάβει για άλλη μια φορά τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πλασματική και βασίζεται σε ξεπερασμένο συσχετισμό δυνάμεων. Παράλληλα, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να μιλήσει στους εκπροσώπους του βιομηχανικού κλάδου, προκειμένου να επαναλάβει την άποψη για αποτυχία του εφαρμοζόμενου οικονομικού προγράμματος, ενώ θα παραθέσει τους βασικούς άξονες των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της οικονομίας.

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν στενά τις πολιτικές διεργασίες που έχουν ενεργοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Θεωρούν ότι, εκτός από τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν αποσκοπούν αφενός στη διαμόρφωση συνθηκών παράτασης του κυβερνητικού βίου και, κυρίως, στη διαμόρφωση αναχωμάτων έναντι της προοπτικής ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν την κίνηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να θέσει θέμα κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η προσπάθεια να εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα κληθεί να λάβει θέση για την κατάργηση των 50 εδρών τη στιγμή που διατυπώνουν τη βεβαιότητα ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές κι ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δημοσίως ταχθεί υπέρ της κατάργησης του μπόνους στο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν από χθες να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η θέση του κόμματος επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Με δηλώσεις τους οι κ. Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Στρατούλης διευκρίνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, εφόσον ο νέος νόμος θα προβλέπει απόλυτη εφαρμογή της απλής αναλογικής και με παράλληλη πρόβλεψη – δέσμευση ότι αυτό θα περάσει και στο Σύνταγμα ως μόνιμο εκλογικό σύστημα.

Εντάσεων συνέχεια

Εν τω μεταξύ, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες, με επίκληση δυσαρμονίας ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και την παρούσα Βουλή, εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις. Χθες, η Κουμουνδούρου παρέπεμψε σε δηλώσεις του κ. Βενιζέλου αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του 2009, στις οποίες είχε επικρατήσει το ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ., με τις οποίες ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε θέσει θέμα εθνικών εκλογών και είχε αναφερθεί σε δυσαρμονία. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι τότε κανείς δεν επιχείρησε να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε «επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια» και ότι η κυβέρνηση είχε πλειοψηφία μιας μόλις έδρας, ενώ τώρα «περίπου 190 βουλευτές (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι) δεν θέλουν εκλογές». Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε κατηγορώντας τον κ. Βενιζέλο για «καιροσκοπισμό, αφερεγγυότητα και πολιτική αναξιοπιστία».