ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανω-κάτω η ΔΗΜΑΡ μετά την προαναγγελία παραίτησης Κουβέλη

Ανω-κάτω η ΔΗΜΑΡ μετά την προαναγγελία παραίτησης Κουβέλη

Την παραίτηση του από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ο Φώτης Κουβέλης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει το επόμενο Σάββατο και κατόπιν σε έκτακτο Συνέδριο που έχει ήδη προαναγγείλει.

Η εν λόγω κίνηση ερμηνεύεται ως πολιτικός ελιγμός του κ. Κουβέλη, καθώς ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την εκλογική συντριβή της ΔΗΜΑΡ, οι στενοί συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει από την θέση του. Με απλά λόγια ο κ. Κουβέλης επιζητεί την απόρριψη της παραίτησής του τόσο από την Κεντρική Επιτροπή του επόμενου Σαββάτου και κατόπιν από το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που δρομολογεί, προκειμένου να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις για τις ευθύνες που ο ίδιος φέρει σε σχέση με το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο όμως ο σημερινός του ελιγμός ενδεχομένως δημιουργήσει περισσότερα προβλήμα απ αυτά που επιχειρεί να επιλύσει. Ηδη ο κ. Σπύρος Λυκούδης και πολλά ακόμη στελέχη, όπως οι κ. Ψαριανός, Βασ. Οικονόμου και Ανδ. Παπαδόπουλος έχουν διαμηνύσει στον κ. Κουβέλη ότι το πρόβλημα της ΔΗΜΑΡ δεν αφορά πλέον τον ηγέτη της, αλλά καθεαυτήν την πολιτική γραμμή του κόμματος. Και με το σκεπτικό αυτό, τού έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι το Συνέδριο που δρομολογεί θα είναι μια αυτοκτονική επιλογή για την ΔΗΜΑΡ και δεν προτίθενται να το νομιμοποιήσουν δια της παρουσίας τους. Πολύ περισσότερο αν ο κ. Κουβέλης επιδιώξει απλώς μια ελεγχόμενη επανεκλογή του, χωρίς να παραδεχθεί παράλληλα τις μεγάλες προσωπικές του ευθύνες για την άρνησή του να μετέχει στην ανασύσταση της κεντροαριστεράς που κατά την γνώμη πολλών στελεχών της ΔΗΜΑΡ επέφεραν την εκλογική συντριβή της.

Με απλά λόγια αυτό που ζητουν τα εν λόγω στελέχη από τον κ. Κουβέλη είναι να αρχίσει άμεσα και χωρίς κανέναν όρο τις συζητήσεις τόσο με τον κ. Ευ. Βενιζέλο όσο και με τον κ. Στ. Θεοδωράκη για την ανασύνταξη όλου του κεντροαριστερού χώρου. Ο δε φόβος που εκφράζουν μετά τον σημερινό ελιγμό Κουβέλη είναι το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να προβεί μόνον σε λεκτικές υπαναχωρήσεις από την μέχρι τώρα γραμμή του και να βάλει τέτοιους όρους προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που θα είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτοί για να αρχίσει μια ουσιαστική συζήτηση πολιτικής σύγκλισης.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι με την ακριβώς δυσπιστία αντιμετωπίζεται η αιφνίδια επιλογή Κουβέλη και από άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Βουλευτές με τους οποίους επικοινώνησε ήδη η «Κ» εξετίμησαν ότι η παραίτηση είναι προσχηματική, ενώ ο κ. Γιάννης Πανούσης τόνισε με νόημα ότι «σέβομαι απολύτως την επιλογή του προέδρου, καθώς είμαι βέβαιος ότι με την ευαισθησία που τον διακρίνει παραιτήθηκε σήμερα οριστικώς και αμετακλήτως για να ανοίξει ο δρόμος της διαδοχής του και όχι για να επιδιώξει την επανεκλογή του»…

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του κ. Κουβέλη έχει ως εξής:

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια, σε κάθε περίσταση, να προβάλω και να υπερασπισθώ τις δημοκρατικές αξίες που συγκροτούν την παράταξη μας και εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ.

Πιστεύουμε, όλοι, σε μια Αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής και κομματικής εντιμότητας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος, να υποβάλω στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτηση μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες.

Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις».