ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οπισθεν Βενιζέλου για το μπόνους των 50 εδρών

Οπισθεν Βενιζέλου για το μπόνους των 50 εδρών

Αισθητή αναδίπλωση από τη γραμμή του περί αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών έκανε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μετά και την ενόχληση που εκφράστηκε από το Μαξίμου για τις διαρροές της Χαρ. Τρικούπη. Ο κ. Βενιζέλος, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κ. Παπούλια, ανέφερε μεν ότι η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία και δη στο σημείο 35, επισήμανε δε ότι για να γίνουν οι -κατά την άποψή του- απαιτούμενες αλλαγές χρειάζεται «καθαρή συνεννόηση και εξήγηση, ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, που εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει τώρα».

Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε χθες πρόσκληση συνεργασίας και στον ΣΥΡΙΖΑ με βάση πέντε συγκεκριμένους άξονες, τους οποίους, μάλιστα, γνωστοποίησε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξη που παραχώρησε, χθες, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, δήλωσε ότι επιθυμεί τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «που εκφράζει όλο το έθνος και όχι μόνο τα δύο κόμματα που μετέχουν σε αυτή, θέλουμε και μια αντιπολίτευση που να μετέχει στη συλλογική εθνική ευθύνη».

Ο κ. Βενιζέλος δεν αναμένει, προφανώς, θετική ανταπόκριση από τον κ. Αλ. Τσίπρα. Και ακριβώς επειδή προεξοφλεί την αρνητική απάντηση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιθυμεί, όπως φαίνεται, να του χρεώσει και την αποτυχία των πιθανών διεργασιών των επόμενων ημερών, προκειμένου να καταδείξει, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τακτική απομόνωσης από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, κινούμενος σε μια στρατηγική «στείρας» αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, οι πέντε προτάσεις που κατέθεσε χθες είναι οι εξής:

Πρώτον, συνεργασία των δυνάμεων του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου», προκειμένου να απομονωθεί πολιτικά και να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της Χ.Α.

Δεύτερον, συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, ώστε να αξιοποιηθούν με αποτελεσματικό τρόπο τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ανεργία.

Τρίτον, να συμμετάσχει η αντιπολίτευση στον «μακροχρόνιο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό σχεδιασμό» της χώρας. Ο κ. Βενιζέλος επανέφερε την πρότασή του για συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, συνδέοντάς τη μάλιστα και με τις συζητήσεις που αναμένονται το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Υπογράμμισε ακόμη επ’ αυτού ότι πρέπει να διασφαλισθεί η συνέχεια του κράτους «έναντι των τρίτων, έναντι των ξένων, είτε αυτοί είναι επενδυτές είτε είναι γενικότερα συναλλασσόμενοι με εμάς». Ερωτώμενος αν θεωρεί ότι μπορεί να επιλεγεί ως διοικητής της ΤτΕ πρόσωπο το οποίο προέρχεται από την Αριστερά, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε σε ρήση του Τενγκ Ξιαοπίνγκ ότι «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, πρέπει να πιάνει τα ποντίκια». Τόνισε, ωστόσο, ότι ο όποιος διοικητής της ΤτΕ θα πρέπει να κινηθεί βάσει συγκεκριμένης πολιτικής.

Τέταρτον, να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση ώστε να συζητηθούν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, στον κανονισμό της Βουλής, αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση. «Δεν μπορούμε», επισήμανε, «να ανοίξουμε καμία θεσμική συζήτηση, εάν δεν διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις της αναγκαίας συνταγματικής συνένωσης».

Πέμπτον, ζήτησε να αξιοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και να αναζητηθεί κοινή γραμμή σε θέματα όπως ο απόδημος Ελληνισμός, οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο και η αξιοποίηση του ορυκτού και υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας.