ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσευχή ισλαμιστών μπροστά στην Αγ. Σοφία

Προσευχή ισλαμιστών μπροστά στην Αγ. Σοφία

Φουντώνει και πάλι η συζήτηση για το μέλλον της Αγίας Σοφίας στην Τουρκία, μετά την απόφαση του Συλλόγου Νέων της Ανατολίας, μιας νεολαιίστικης εθνικιστικής οργάνωσης, να καλέσει σε «νιζάμα», δηλαδή πρωινή προσευχή μπροστά από το μνημείο. Η εκδήλωση θα γίνει τα ξημερώματα του Σαββάτου και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου, στην προσευχή θα παραστούν ιμάμηδες από την Καάμπα στη Μέκκα με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Μπασφάρ. Ο επικεφαλής της οργάνωσης νέων, Σαλίχ Τουράν, δήλωσε στην εφημερίδα «Χαμπέρ» ότι η Αγία Σοφία έχει «ανατεθεί» στους Τούρκους από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην εκδήλωση αναμένονται 100.000 άτομα.

Η προσευχή του Σαββάτου, που γίνεται και με αφορμή των εορτασμών για την 561η επέτειο της Αλωσης, αυξάνει την πίεση προς τον Ερντογάν να προχωρήσει στη μετατροπή του λαμπρότερου βυζαντινού μνημείου σε τέμενος και να ικανοποιήσει έτσι τους συντηρητικούς μουσουλμάνους, που αποτελούν την εκλογική του βάση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος Νέων της Ανατολίας διοργανώνει προσευχή μπροστά στην Αγία Σοφία ζητώντας να επαναλειτουργήσει ως τέμενος. Το είχε κάνει με μεγάλη συμμετοχή και τον Μάιο του 2012, πάλι με αφορμή επέτειο της Αλωσης. Τώρα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική, ο Ερντογάν δεν είναι πια παντοδύναμος ώστε να μπορεί να απορρίψει ευθέως τέτοια αιτήματα και έχει σε δύο μήνες προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον ποσοστό 40% στον α΄ γύρο για να εκλεγεί. Υπήρξαν μάλιστα διαρροές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ότι θα πήγαινε ο ίδιος στην Αγία Σοφία να προσευχηθεί κατά την επέτειο της Αλωσης, οι οποίες προκάλεσαν παγκοσμίως αντιδράσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι προθέσεις αυτές έχουν δημιουργήσει αντίδραση και στο εσωτερικό της Τουρκίας, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος υπό τον τίτλο «Γιατί η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει μουσείο».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είπε ότι θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογο του, τόνισε όμως ότι «το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές, δεν είναι διμερές και αφορά την Ευρώπη, τη διεθνή κοινότητα, την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».