ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βλέπουν Κουβέλη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Βλέπουν Κουβέλη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τέσσερα κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν χθες υπέρ της προοπτικής ο κ. Φώτης Κουβέλης να είναι ο διάδοχος του κ. Καρ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πρόκειται για τους κ. Σπ. Λυκούδη, Γρ. Ψαριανό, Γ. Πανούση και Βασ. Οικονόμου, οι οποίοι με διαφορετικές συνεντεύξεις τους περιέγραψαν ως ιδανικό αυτό το ενδεχόμενο όχι μόνον για τη χώρα, αλλά και για τη ΔΗΜΑΡ, με τον κ. Ψαριανό, μάλιστα, να λέει γλαφυρά ότι «ο κ. Κουβέλης και η προεδρία της Δημοκρατίας μοιάζουν να είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον».

Η στήριξη της προεδρικής υποψηφιότητας Κουβέλη αποκτά ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς είναι πιθανόν να προσφέρει τη λύση για να μη διαλυθεί η Βουλή τoν προσεχή Μάρτιο. Σημειώνεται δε ότι από ενδεικτικές και μόνον ερωτήσεις που έκανε η «Κ», τρεις ακόμη βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Μαρία Γιαννακάκη, Δημ. Αναγνωστάκης, Γ. Κυρίτσης) χαρακτήρισαν αυτονόητο ότι θα ψήφιζαν τον κ. Κουβέλη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν ο ίδιος αποδεχόταν την υποψηφιότητά του, προεξοφλώντας ότι την ίδια στάση θα τηρούσε και σύσσωμη η K.O. της ΔΗΜΑΡ που είναι απαραίτητη για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Ο κ. Κουβέλης, ωστόσο, δεν θέλησε να μπει σε αυτή τη σεναριολογία. Σε συνέντευξή του (Real) είπε ότι δεν έχει «τέτοια σχεδίαση ή στόχο». Εχει τη σημασία του, ωστόσο, ότι δεν θέλησε να το αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο, αν στο όνομά του συναινούσε πιθανώς η συντριπτική πλειοψηφία των 300 της Bουλής.

Ξεκάθαρος δεν θέλησε να γίνει και για το αν είναι τελεσίδικη η απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ. «Εάν τα όργανα του κόμματος, αν η Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα μιλήσω την προσεχή εβδομάδα, θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου» είπε και η απάντησή του αυτή ενίσχυσε την ακριβώς αντίθετη αίσθηση. Οτι δηλαδή δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παραμείνει στο τιμόνι ενός κόμματος που έχει συντριβεί και με δικές του ευθύνες.

Η αμφισημία αυτή του κ. Κουβέλη ήταν αναπόφευκτο να προκαλέσει και νέο κύκλο έμμεσης ή και ευθείας αμφισβήτησής του, η οποία είναι βέβαιον ότι θα εκδηλωθεί σήμερα και παρουσία του στην κοινή συνεδρίαση Κ.Ο και Εκτ. Επιτροπής. Ο κ. Λυκούδης χαρακτήρισε «γκάφα» την προαναγγελία παραίτησής του και προέβλεψε ότι αν το Συνέδριο πραγματοποιηθεί και τον επανεκλέξει πρόεδρο θα εκληφθεί ως «πολιτική παρωδία». Ακόμη πιο σκληρός ήταν ο κ. Βασ. Οικονόμου, οποίος είπε ευθέως ότι θα ήταν ασόβαρος ο κ. Κουβέλης αν «η παραίτησή του δεν είναι οριστική και αμετάκλητη» και τον κάλεσε έτσι να διευκρινίσει σήμερα κιόλας ότι δρομολογεί τις διαδικασίες διαδοχής του. Τέλος, η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Μαρία Γιαννακάκη δήλωσε στην «Κ» ότι «ο κύκλος του Φώτη Κουβέλη ως προέδρου της ΔΗΜΑΡ έχει κλείσει» και πρόσθεσε ότι «ο ρόλος του είναι αυτονόητα σημαντικός, αλλά από άλλη θέση».