ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντονιστική επιτροπή θα αποκτήσει το «Ποτάμι»

Συντονιστική επιτροπή θα αποκτήσει το «Ποτάμι»

Η Συντονιστική Επιτροπή θα είναι το πρώτο –και μοναδικό– κομματικό όργανο το οποίο θα αποκτήσει το «Ποτάμι», μετά τις διαδικασίες του πρώτου ιδρυτικού συνεδρίου του, σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Το συνέδριο θα διεξαχθεί κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου (27 – 29 Ιουνίου) σε ένα κάμπινγκ λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη. Πρώτο στοίχημα για τη διεξαγωγή του συνεδρίου είναι να ολοκληρωθούν οι προσυνεδριακές διαδικασίες ανάδειξης των συνέδρων, οι οποίοι, χάριν οικονομίας, αναλαμβάνουν και τα έξοδα της μεταφοράς τους στην Αλεξανδρούπολη. Για τον λόγο αυτό ήδη υφίσταται επικοινωνία μεταξύ των τοπικών επιτροπών και των κεντρικών του κόμματος στους Αμπελοκήπους. Στο συνέδριο αναμένεται, επίσης, να γίνει συζήτηση και για τον εμπλουτισμό των θέσεων του «Ποταμιού».

Η σχετικά απλή οργανωτική δομή που φιλοδοξούν να προσδώσουν στο κόμμα (στα πρότυπα ολλανδικών κομμάτων) οι επιτελείς του «Ποταμιού» έχει διπλό στόχο: τη δημιουργία ενός ευέλικτου σχήματος με όσο λιγότερα επαγγελματικά στελέχη είναι δυνατόν και, παράλληλα, την αποφυγή πολύπλοκων ενδοκομματικών διαδικασιών. Η Συντονιστική Επιτροπή που θα εκλεγεί θα αποτελείται από 30 άτομα και ανάλογα από το πόσα μέλη θα αναδειχθούν σε αυτή, θα τεθεί σε λειτουργία ή όχι και η ποσόστωση γυναικών, κατά το ολλανδικό πρότυπο. Και τούτο προκειμένου, όπως λένε, να αποφευχθεί η αντικατάσταση εκλεγμένων ανδρών από γυναίκες, χάριν και μόνον της ποσόστωσης. Αυτό σημαίνει ότι αν εκλεγούν λιγότερες γυναίκες από το προκαθορισμένο ποσοστό, τότε θα προστεθεί ένας επιπλέον αριθμός στους 30 της Συντονιστικής Επιτροπής, προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία.

Είναι σχεδόν δεδομένο ότι στο ιδρυτικό συνέδριο ο κ. Θεοδωράκης… δεν θα αμφισβητηθεί, ωστόσο είναι σαφές ότι θα αποκτήσει μια σειρά δημοκρατικά νομιμοποιημένων –πλέον– συνεργατών οι οποίοι θα αναλάβουν σημαντικό μέρος της δημόσιας εκπροσώπησης του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, μετά το συνέδριο του Ιουνίου, οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη προεξοφλούν ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του κόμματος θα απέχουν από τις δημόσιες εμφανίσεις, καθώς εκτιμούν πως πριν από το φθινόπωρο δεν πρόκειται να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις οι οποίες απαιτούν την εγρήγορση του «Ποταμιού».