ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Ελιά» παρούσα στη νέα κυβέρνηση

Η «Ελιά» παρούσα στη νέα κυβέρνηση

Ο ανασχηματισμός, τον οποίο προανήγγειλε ευθέως ο κ. Ευ. Βενιζέλος προχθές το βράδυ, προκαλεί ευλόγως ανακατατάξεις και συζητήσεις εντός του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος αποδίδει βαρύτητα στους όρους συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εντός της κυβέρνησης, που αναμένεται να επαναδιατυπωθούν στην προγραμματική συμφωνία. Επίσης, όπως φαίνεται, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχουν θέση πρόσωπα τα οποία προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ως έμμεση αναφορά προς την «Ελιά».

Εκ των προσώπων τα οποία έχουν συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες ιδιαιτέρως, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε χθες (Βήμα fm) ότι «εάν το κείμενο της νέας προγραμματικής συμφωνίας είναι ένα φλύαρο κείμενο, δεν με αφορά η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση. Αν είναι ένα κείμενο στοχοθετημένων πολιτικών, βεβαίως και με αφορά». Ο κ. Λοβέρδος (της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα και προσεχώς μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ) δεν πρόκειται να είναι το μοναδικό πρόσωπο το οποίο προέρχεται από την «Ελιά», καθώς με τον ανασχηματισμό ενδεχομένως να επιστρέψει στην Ελλάδα για να αναλάβει υπουργική θέση και ο κ. Ηλίας Μόσιαλος. Εξ όσων υπουργών του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν ήδη στην κυβέρνηση, θα παραμείνουν -εκτός απροόπτου- ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς επίσης και η κ. Φώφη Γεννηματά.

Συζητήσεις, προφανώς, υπάρχουν και για τους υπόλοιπους υπουργούς. Στον σχεδιασμό του κ. Βενιζέλου κεντρική θέση έχει η ανάγκη να γίνει πιο έντονο το λεγόμενο «προοδευτικό πρόσημο» της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να προσπέρασε ξανά τις προτάσεις για τη διεκδίκηση ολόκληρων υπουργείων, καθώς θεωρεί ότι με την παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όσο περισσότερα χαρτοφυλάκια γίνεται τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να διαφυλάξει πως η Χαρ. Τρικούπη δεν θα πέφτει θύμα αιφνιδιασμού.

Για τον σκοπό αυτό, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, συμφωνήθηκε ότι θα λειτουργεί μια άτυπη ομάδα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, η οποία θα λογοδοτεί απευθείας στον κ. Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στην ομάδα αυτή από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχουν πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη σημαντικό ρόλο ως δίαυλοι επικοινωνίας με το Μαξίμου, όπως ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, καθώς επίσης και ο γραμματέας της Κ.Ο. Τάκης Ρήγας. Κεντρικό πρόσωπο στη συγκεκριμένη ομάδα θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης.

Στην εσωτερική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και η μετακίνηση προσώπων από τον κομματικό μηχανισμό προς την κυβέρνηση σε επίπεδο υφυπουργών. Ετσι, π.χ. μια πιθανή μετακίνηση του κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου σε θέση υφυπουργού θα απελευθέρωνε το πόστο του εκπροσώπου Τύπου. Σε αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά πιθανή η ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων από τον κ. Δ. Καρύδη, ο οποίος άλλωστε σηκώνει εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο βάρος των επικοινωνιακών αναγκών του ΠΑΣΟΚ.