ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πάγωσαν» οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες

«Πάγωσαν» οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες

Ενα ιδιότυπο «Σημείο Μηδέν» βιώνει αυτά τα 24ωρα η ελληνική Βουλή, ακριβώς δύο χρόνια μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές: με καταλύτη τις ευρωκάλπες και άτυπη αφετηρία τις μεγάλες αλλαγές που ήδη έχουν επέλθει εξαιτίας μετακινήσεων (διαγραφών – ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών) στις κοινοβουλευτικές ομάδες, άπαντες εντός του Ναού της Δημοκρατίας δείχνουν να αναμένουν τον προαναγγελθέντα κυβερνητικό ανασχηματισμό, προκειμένου να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε παραταξιακό επίπεδο, για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι πρώτες επιπτώσεις

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι πρώτες επιπτώσεις στη λειτουργία του Κοινοβουλίου είναι ήδη ορατές. Χθες, ακυρώθηκε η διεξαγωγή κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς ματαιώθηκε η συζήτηση ερωτήσεων προς σειρά υπουργών. Το πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας, δε, ως προς το νομοθετικό έργο είναι εξαιρετικά «φτωχό»: ουδέν νομοσχέδιον πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια, ενώ για τις Επιτροπές τον δρόμο έχουν πάρει μόνο το Ρυθμιστικό και το νομοσχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Οι όποιες, μάλλον ασαφείς, προαναγγελίες επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών από ορισμένους υπουργούς κάθε άλλο παρά δείχνουν ικανές να καλύψουν το κενό. Πολύ περισσότερο –όπως σχολιάζεται χαρακτηριστικά– όταν ουδείς είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να πει αν οι συγκεκριμένοι υπουργοί θα βρίσκονται στη θέση τους προκειμένου να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους ή θα έχουν αντικατασταθεί την επόμενη περίοδο, οπότε είναι αναπόφευκτο η «ατζέντα» ανά κυβερνητικό τομέα να αλλάξει. Αλλαγή και μάλιστα «ηχηρή» στην ακολουθούμενη πολιτική, δεν κρύβουν ότι επιθυμούν να δουν πολλά μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων που συγκροτούν τη γαλαζοπράσινη κυβερνώσα πλειοψηφία.

Απόντες οι βουλευτές

Σημαντικό κομμάτι σε αυτό το υπό διαμόρφωση παζλ του νέου σκηνικού αποτελούν ασφαλώς και οι ίδιοι οι βουλευτές: η απουσία τους από τις επίσημες συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών, αν και ως «φαινόμενο» δεν είναι ασύνηθες για το ελληνικό Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά προσλαμβάνει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι συνδυάζεται στο παρασκήνιο με πληροφορίες και εντονότατες φήμες περί επικείμενων «μετακινήσεων» από τον χώρο των «ανεξάρτητων» σε κομματικούς σχηματισμούς ή και το αντίστροφο. Υπό αυτό το πρίσμα, η προσοχή εστιάζεται περισσότερο στην πολυτραυματισμένη ΔΗΜΑΡ, τους εν αναβρασμώ ΑΝΕΛ, καθώς και τους προερχομένους από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ «ανεξάρτητους» βουλευτές.

Την τελική διαμόρφωση του σκηνικού και την αποσαφήνιση τάσεων και συσχετισμών εντός του Ναού της Δημοκρατίας αναμένουν άπαντες, προκειμένου να οριστικοποιήσουν και τον εποχικό σχεδιασμό τους: βρισκόμαστε «στο παρά πέντε» των θερινών τμημάτων της Βουλής και θα πρέπει να συμφωνηθεί με τα κόμματα η σύνθεση των τριών τμημάτων, ώστε να ξέρουν όλοι πότε θα πρέπει να ετοιμάσουν βαλίτσες για καλοκαιρινές διακοπές.

Τούτων δοθέντων, σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν στο «ράφι» και ουδείς είναι σε θέση να πει πότε θα διευθετηθούν. Τέτοιες θεωρούνται, μεταξύ άλλων, το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο (η συζήτηση επί του οποίου άρχισε στις 27 Νοεμβρίου 2013, και το οποίο είναι «έτοιμο για συζήτηση στην Ολομέλεια από τις 10 Απριλίου!), η ολοκλήρωση της διαδικασίας επανελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» από το ’74 έως σήμερα για όλους όσοι άσκησαν κυβερνητικά-κρατικά καθήκοντα, ο Κώδικας Δεοντολογίας και οι πολλάκις προαναγγελθείσες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής.