ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ενιαία τη ΔΗΜΑΡ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ενιαία τη ΔΗΜΑΡ

Οι διεργασίες στη ΔΗΜΑΡ, μετά τη δραματική μείωση των ποσοστών της στις ευρωεκλογές, έλκουν την προσοχή της Κουμουνδούρου, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν ότι η τύχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη θα επηρεάσει ευρύτερες πολιτικές ισορροπίες και θα έχει αντίκτυπο συνολικά στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Με τη συζήτηση περί δυνητικών συμμαχιών και σύμπηξης μετώπων στο παρόν και στο μέλλον να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η θέση της Κουμουνδούρου είναι σαφής: «Προτεραιότητα για εμάς είναι να καταφέρει να ανασυγκροτηθεί η ΔΗΜΑΡ και να παραμείνει ως ενιαίο κόμμα. Το να διαλυθεί και να έρθει σε εμάς ένα μέρος των στελεχών της είναι δευτερεύον», αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ ως διακριτού πόλου στο πολιτικό σύστημα είναι σημαντική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αναζητεί δυνητικούς συμμάχους για τη διαμόρφωση του προοδευτικού μετώπου, αλλά και με την προοπτική ανάληψης της εξουσίας, στην οποία, υπό την προϋπόθεση ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταφέρει να ανακάμψει και να βελτιώσει τις εκλογικές επιδόσεις της, θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο. Αλλωστε, είναι ο πιο κοντινός πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Ολα αυτά, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγίου Κωνσταντίνου θα στραφεί προς τα αριστερά και θα ανταποκριθεί στο «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατεύθυνση αυτή «έδειξε» χθες ο κ. Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του (MEGA) τόνισε ότι «τη μεγάλη ζημιά η ΔΗΜΑΡ την έπαθε όχι επειδή βγήκε από την κυβέρνηση, αλλά επειδή μπήκε στην κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να ανασυγκροτήσει την επονομαζόμενη “Κεντροαριστερά” με μια στάση εχθρική προς την Αριστερά και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ και φιλική έως υποστηρικτική προς τη Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά».

Αναφορικά με τη συζήτηση που άνοιξε έπειτα από σχετικές δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ – «Ελιά», στην Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι θα απαιτούνταν «κοσμογονικές αλλαγές» και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο προσανατολισμού, προκειμένου να αρχίσει μια τέτοια συζήτηση. Θεωρούν, δε, ότι στο ΠΑΣΟΚ θέτουν το ζήτημα όχι γιατί ειλικρινώς πιστεύουν σε ένα άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προκειμένου να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση τους έναντι του κ. Σαμαρά στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, αναλύοντας τα εκλογικά αποτελέσματα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΚΚΕ αγνόησε την κεντρική γραμμή του Περισσού και υποστήριξε τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να τηρούν την ίδια στάση έναντι του ΚΚΕ, τείνοντας χείρα συνεργασίας, εκτιμώντας ότι εάν η ηγεσία του κόμματος συνεχίσει να αρνείται, θα απομονώνεται όλο και περισσότερο.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ευρωπαϊκή δύναμη που επιθυμεί την αλλαγή και όχι τη διάλυση της Ευρώπης» και δήλωσε ανοικτός σε συνεργασία με τους Σοσιαλιστές στην Ευρωβουλή υπό τον όρο ότι «θα σταματήσουν να δέχονται τη λιτότητα ως τη μόνη επιλογή». Επανέλαβε, επίσης, το αίτημα για εθνικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, καθώς «υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη βούληση του λαού».