ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εως τον Σεπτέμβριο, καμία εξέλιξη στο Κυπριακό

kurzai

Την εκτίμηση ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να ξεπεραστούν εάν βρεθεί «κοινή συνισταμένη» εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις». Ο κ. Οζερσάι εκτίμησε, ωστόσο, ότι μέχρι τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, δεν αναμένει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η δεύτερη φάση των συνομιλιών έχει ολοκληρωθεί και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, έχει θέσει τους δικούς του όρους, προκειμένου να αρχίσει η τρίτη φάση των συνομιλιών. Ισχυρίσθηκε, δε, ότι το αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για καταγραφή των συγκλίσεων από την κάθε πλευρά πριν από την έναρξη της τρίτης φάσης, αλλά και το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται κάποιες από τις συγκλίσεις που έχουν συμφωνηθεί, καθυστερεί τη διαδικασία.

Ο κ. Οζερσάι εξέφρασε τη θέση ότι τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα δεν μπορούν να επαναδιαπραγματευθούν, καθώς, όπως πρόσθεσε, για τα θέματα αυτά ετοιμάστηκε έγγραφο και παραδόθηκε στα Ηνωμένα Εθνη.