ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σχεδιάζουν ΔΗΜΑΡ και «Ποτάμι»

15s6potam

Με το μυαλό τους στο ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών το φθινόπωρο έφυγαν για ολιγοήμερες διακοπές οι κ. Φώτης Κουβέλης και Στ. Θεοδωράκης, καθώς αμφότεροι γνωρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δώσουν την πιο κρίσιμη πολιτική τους μάχη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκκινεί βέβαια από σαφώς δυσμενέστερη θέση καθώς δεν υπάρχει μεταπολιτευτικό προηγούμενο να αναστηθεί ένα κόμμα που συνετρίβη με 1,2%, αλλά και ο ο κ. Θεοδωράκης ξέρει ότι μόνον αν το ποσοστό του υπερβεί αυτό του ΠΑΣΟΚ θα δικαιώσει τον λόγο της πολιτικής του κίνησης.

Τα αντικειμενικά αυτά δεδομένα καθορίζουν και τα εντελώς διαφορετικά σχέδια των δύο αρχηγών το επόμενο διάστημα. Ο κ. Στ. Θεοδωράκης, που υπονοεί ότι οι πολιτικές μετεγγραφές στο κόμμα του δεν έχουν ολοκληρωθεί με την «απόκτηση» του κ. Γρ. Ψαριανού και του Π. Τατσόπουλου, προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία σε μια εκδήλωση που θα διοργανώσει την 21η Σεπτεμβρίου. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οι 21 κεντρικές θέσεις του κόμματός του τις οποίες ήδη επεξεργάζεται η Επιτροπή Διαλόγου (μετέχουν διακεκριμένα πρόσωπα του δημόσιου βίου που είναι φίλα προσκείμενα στο «Ποτάμι»).

Η εκδήλωση αυτή είναι πιθανόν να αποκτήσει και ευρύτερη πολιτική σημασία. Και τούτο διότι ο κ. Θεοδωράκης, απαριθμώντας πλέον με σαφήνεια τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του, επί της ουσίας θα κοινοποιήσει στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποδεχόταν να συγκυβερνήσει μαζί τους. Και γι’ αυτό αναμένονται με ενδιαφέρον οι αντιδράσεις των κ. Σαμαρά και Τσίπρα.

Το πόσο σημαντική θεωρεί αυτήν την εκδήλωση ο κ. Θεοδωράκης φαίνεται και από την έντονη δραστηριότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα μια δεύτερη επιτροπή που λειτουργεί υποβοηθητικά στην πρώτη. Ονομάστηκε «Διά Ταύτα» γιατί έχει στόχο να αναδείξει πρακτικές λύσεις σε μείζονα και καθημερινά προβλήματα των πολιτών και ήταν μια ιδέα του στενού συνεργάτη του κ. Θεοδωράκη, Νότη Παρασκευόπουλου (θα τον θυμάστε ίσως από την εμπλοκή του στην οργάνωση του OpenGov του Γ. Παπανδρέου).

Τι κάνει η συγκεκριμένη επιτροπή; Εχει ήδη αποστείλει επιστολές σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης και οι επικεφαλής της θα αρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα συναντήσεις με στελέχη όλων των υπουργείων, με στόχο αφενός να παρακολουθούν από κοντά την κυβερνητική δραστηριότητα και αφετέρου να διαμορφώσουν τις οριστικές θέσεις του «Ποταμιού» στα 137 προβλήματα που ανέδειξαν οι πολίτες στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. Από την ανάδειξη πρακτικών λύσεων για τη μείωση γραφειοκρατίας, τα κόκκινα δάνεια και τον συμψηφισμό των οφειλών προς και από το Δημόσιο, μέχρι την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων, την ηλεκτροκίνηση των Ι.Χ. και την καύση των νεκρών.

Την ίδια ώρα στη ΔΗΜΑΡ δεν θα διακρίνει κανείς τόσο έντονη δραστηριότητα. Οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη περιορίζονται να εκφράσουν την ελπίδα τους ότι η ανάκαμψη του κόμματος θα επέλθει από τις συζητήσεις που έχουν ήδη αρχίσει με το ΠΑΣΟΚ, τους Οικολόγους και στελέχη του κεντροαριστερού χώρου. Επισημαίνουν ότι κεντρικός τους στόχος είναι μια προγραμματική συμφωνία του χώρου, αν και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ήδη ανακοινωθέν σχέδιο του κ. Βενιζέλου να προχωρήσει στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης με την οποία δεν έχει καμία εμπλοκή η ΔΗΜΑΡ. Τη σύγχυση που υπάρχει στη ΔΗΜΑΡ επιβεβαιώνουν και οι παράλληλες επαφές που έχουν αρχίσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο αποκλείεται μεν μια προεκλογική σύμπραξη, αλλά όχι και μια μετεκλογική συνεργασία υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο κ. Τσίπρας θα κερδίσει τις εκλογές και η ΔΗΜΑΡ θα είναι και πάλι στη Βουλή.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το πολιτικό στίγμα της ΔΗΜΑΡ είναι αμφίβολο αν θα αποσαφηνιστεί στο συνέδριο του κόμματος στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς έχουν επανέλθει οι φημολογίες ότι ο κ. Κουβέλης ανομολόγητα και υπό προϋποθέσεις δεν αποκλείει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ενδεχόμενο που φαντάζει ως η μόνη ίσως λύση για να μην προκληθούν εκλογές, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει και το οριστικό τέλος της ΔΗΜΑΡ.