ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθείες βολές στον πρωθυπουργό και ανασυγκρότηση

Ευθείες βολές στον πρωθυπουργό και ανασυγκρότηση

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στα κρίσιμα εθνικά θέματα, με πρώτα το μεταναστευτικό και φυσικά την οικονομία, αναμένεται να εξαπολύσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προγραμματισμένη για το μεσημέρι συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί βαρύ κλίμα για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και, συνολικά, το επιτελείο του Μαξίμου εξ αφορμής της συνεχούς «προπαγάνδας» που εκπέμπεται από κυβερνητικούς διαύλους εις βάρος της Ν.Δ. και του προέδρου της. Τόσο η στάση του πρωθυπουργού, την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, όσο και οι δημόσιες δηλώσεις από το Μαξίμου, ακόμη και για ζητήματα που αφορούν συναντήσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα με παράγοντες των ΜΜΕ στην Ελλάδα, συνιστούν –σύμφωνα με τη Συγγρού– μία οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να «πολώσει», ακόμη και μέσω της διαστρέβλωσης, προκειμένου να συσπειρώσει το ακροατήριό της και, παράλληλα, να επιχειρήσει να ανακόψει την τροχιά ανόδου της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, δεν πρόκειται –κατά τη σημερινή του ομιλία– να περιοριστεί στην κριτική προς την κυβέρνηση για το προσφυγικό και την εκκρεμή αξιολόγηση ή τον δισταγμό της για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων (σ.σ. σχετική επερώτηση κατέθεσαν χθες 47 βουλευτές του κόμματος) και τις συνέπειες των δύο αυτών μετώπων στην οικονομία και στην κοινωνία. Ούτε θα επιμείνει να στηλιτεύσει μόνο την πολιτική πρακτική του πρωθυπουργού να μεταθέτει συνεχώς τη λύση των προβλημάτων, καθιστώντας τα εντέλει δυσεπίλυτα.

Στόχος του είναι να δώσει και σαφή «γραμμή» στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος ως προς τα μείζονα θέματα καθώς, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν απουσιάζουν οι «παραφωνίες» σε σχέση με την κεντρική θέση του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει, παράλληλα, στην ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος στη Βουλή, θέτοντας ζήτημα καλύτερου συντονισμού και λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ένα κεφάλαιο που θα συζητηθεί, μαζί με όσα άλλα ενδεχομένως θέσουν οι βουλευτές, κεκλεισμένων των θυρών.

Καθώς τα μείζονα πολιτικά μέτωπα παραμένουν θερμά, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δρομολογεί και την πορεία προς το τακτικό συνέδριο, σε επτά εβδομάδες, με στόχο την προώθηση συγκεκριμένων καταστατικών αλλαγών, την εκπόνηση –έστω και ως βασικών θέσεων– του νέου προγράμματος και, φυσικά, την αποτύπωση των νέων ισορροπιών στο κόμμα μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη. Χθες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποδέχθηκε τον νέο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Β. Γεωργιάδη, ο οποίος αναδείχθηκε χωρίς κάλπη ελλείψει άλλου υποψηφίου. Στη συνάντηση καθορίστηκαν οι προτεραιότητες της οργάνωσης και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για το επόμενο διάστημα, ενόψει του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ στις 7 – 9 Απριλίου, ενώ ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «στόχος είναι η ΟΝΝΕΔ να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν σε μία παρεμβατική, φιλελεύθερη νεολαία, η οποία θα κερδίσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων και θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αποκτήσει η πατρίδα μας το συντομότερο δυνατόν μια υπεύθυνη κυβέρνηση».