ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή επίθεση Ν.Δ. στον Σλοβάκο πρωθυπουργό

Σφοδρή επίθεση Ν.Δ. στον Σλοβάκο πρωθυπουργό

Δείγμα της διάθεσης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των προθέσεων του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει του αυριανού συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, να διαφυλάξει την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας στο διεθνές ακροατήριο παράλληλα με τη σκληρή κριτική για τα λάθη και την αβελτηρία της κυβέρνησης Τσίπρα, αποτελεί η χθεσινή σκληρή απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο για όσα είπε για την Ελλάδα. Η Ν.Δ. κάνει λόγο για «άθλιες» δηλώσεις εντάσσοντας τον Σλοβάκο πολιτικό στους υπονομευτές της Ενωσης, πριν επικρίνει την κυβέρνηση για τα δικαιώματα που έχει δώσει με την πολιτική της.

Οπως και προ εβδομάδων, όταν η Ν.Δ. είχε αντιδράσει στο σχόλιο του κ. Β. Σόιμπλε («είναι η υλοποίηση, ηλίθιε»), έτσι και χθες η αξιωματική αντιπολίτευση διά του εκπροσώπου Γ. Κουμουτσάκου πήρε σαφή θέση, καταρρίπτοντας, παράλληλα, και την κριτική που είχε ασκήσει –μέσω Διαδικτύου– ο υπουργός Επικρατείας Νικ. Παππάς χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ. «κόμμα του Βίσεγκραντ». «Είναι απαράδεκτο χθεσινά μέλη της Ε.E., που μπήκαν σε αυτήν παρακαλώντας την Ελλάδα για στήριξη, να προκαλούν με εχθρικές, άθλιες δηλώσεις τους Eλληνες. Εκείνοι που, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, αρνούνται την κοινή προσπάθεια είναι τελικά υπονομευτές της ίδιας της Ευρώπης», επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, πριν στρέψει τα βέλη του προς το Μαξίμου: «Ας αναλογιστεί σοβαρά η κυβέρνηση τι δικαιώματα έχει δώσει με την ανικανότητά της και σε ποιους για να προσβάλλουν τη χώρα μας».

Λιγότερους από δύο μήνες από την εκλογή του στον «γαλάζιο» θώκο, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να ανταποκριθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στα δύσκολα που θέτει η συγκυρία, αλλά και παράλληλα να δρομολογηθούν οι αλλαγές που ο ίδιος έχει περιγράψει στο κόμμα. Χθες, σε συνέχεια της δέσμευσης που είχε αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτών (μεταξύ άλλων συμμετείχαν από τη Ν.Δ. οι Λ. Αυγενάκης, Χρ. Σταϊκούρας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ν. Παναγιωτόπουλος), κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν «10+1 προτάσεις» για το αγροτικό, με κυριότερες τη διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, του συντελεστή φορολόγησης στο 13% και, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, τη μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια, τον στενότερο ορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών, το συμψηφισμό οφειλών προς τον ΟΓΑ με κοινοτικές επιδοτήσεις και, προαιρετικά, με ενισχύσεις.

Τα «οικονομικά» Ν.Δ.

Σήμερα δε ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιδιώξει να δώσει απάντηση και στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα του κόμματος. Τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης ανεβάζουν τα συνολικά χρέη στο δυσθεώρητο ποσό των 214 εκατ. ευρώ αλλά και τα τρέχοντα έξοδα της Ν.Δ. σε επίπεδα μη βιώσιμα. Με αυτό ως δεδομένο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει σκληρό πρόγραμμα λιτότητας (η μεταφορά σε φθηνότερα γραφεία έχει ήδη δρομολογηθεί, οι απολύσεις υπαλλήλων συνεχίζονται) και να ανακοινώσει οικονομική εξόρμηση αναζητώντας και «πολλά από λίγους» (μέχρι 20.000 ευρώ, όπως προβλέπει η νομοθεσία) αλλά, κυρίως, «λίγα από τους πολλούς». Βασικό στοιχείο της σημερινής παρουσίασης του κ. Μητσοτάκη θα είναι τα εργαλεία διαφάνειας που θα εφαρμοστούν, εφεξής, στα οικονομικά της Ν.Δ., με όρους πλήρους καθαρότητας και λογοδοσίας.