ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλοί σκόπελοι στη συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού

Πολλοί σκόπελοι στη συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού

Σε ναυάγιο πιθανώς θα οδηγηθεί η πολυσυζητημένη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, καθώς ο κ. Φώφη Γεννηματά φέρεται να θέτει ως όρο την άμεση διοργάνωση κοινής συνδιάσκεψης των δύο κομμάτων, ενδεχόμενο που απορρίπτει ο κ. Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος επιμένει οι συζητήσεις να αρχίσουν χωρίς κομματικά στελέχη και να περιλαμβάνουν όλες τις κινήσεις του Κέντρου. Επιπλέον δε, ο επικεφαλής του Ποταμιού διαμηνύει ήδη προς πάσα κατεύθυνση ότι το δικό του σχέδιο δεν αφορά τη διεύρυνση της Κεντροαριστεράς, όπως επιθυμεί η κ. Γεννηματά, αλλά τη δημιουργία μιας αμιγούς μεταρρυθμιστικής παράταξης, στην οποία θα έχουν θέση τόσο τα πρώην στελέχη της Δράσης όσο κυρίως οι φιλελεύθερες δυνάμεις του μεσαίου χώρου, γεγονός που δεν βρίσκει βέβαια σύμφωνο το… όλον ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη επικαλούνταν χθες τις πρόσφατες παρεμβάσεις τόσο του κ. Κ. Σημίτη όσο και του κ. Ευ. Βενιζέλου, για να τονίσουν ότι και εκείνοι συμφωνούν επί της ουσίας με τη στόχευση του Ποταμιού να αποτελέσει τη μαγιά ενός νέου μεταρρυθμιστικού πόλου και όχι με το σχέδιο της κ. Γεννηματά, η οποία φέρεται να προσβλέπει κυρίως στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο είναι μάλλον που προδίδει και την ουσιαστική διαφωνία των δύο πλευρών. Ο κ. Θεοδωράκης έχει πεισθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως έχει, είναι αδύνατον να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, και ως εκ τούτου βλέπει ήδη ως αποκλειστικό μελλοντικό του εταίρο τη Ν.Δ. Είναι δε χαρακτηριστική μια φράση που έλεγε χθες στους συνεργάτες του, θέλοντας να περιγράψει και το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό του. «Αν είναι να κάνουμε απλά με το ΠΑΣΟΚ μια μπάσταρδη συμφωνία χωρίς σαφή μεταρρυθμιστική κατεύθυνση για να πάρουμε μαζί 6-7%, καλύτερα να χάσει ο καθένας μόνος του», έλεγε, υπονοώντας έτσι ότι το ρίσκο του κοινοβουλίου του Κέντρου, που εξήγγειλε στο συνέδριο, είναι αποφασισμένος να το πάρει και μόνος του αν δεν βρει ανταπόκριση από τους δυνάμει εταίρους του.