ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Θεοδωράκης: «Χρειαζόμαστε έναν υπερυπουργό για το προσφυγικό»

Στ. Θεοδωράκης: «Χρειαζόμαστε έναν υπερυπουργό για το προσφυγικό»

«Δεν είμαι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει το πρόβλημα της χώρας. Είπε όλα καλά τα κάναμε και συνεχίζουμε να τα κάνουμε καλά, απλά θέλουμε και μια βοήθεια από τα άλλα κόμματα, σε όλα αυτά που κάνουμε καλά. Εάν πάμε έτσι στη συνάντηση των αρχηγών, δε θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ενόψει της αυριανής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα λέγοντας: «Χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο, ο οποίος θα έχει διοικήσει. Πρέπει να συντονίσουμε την αστυνομία, το λιμενικό, τις ΜΚΟ, τους δήμους, τις εθελοντικές οργανώσεις. Είναι ένα τεράστιο έργο, που δε μπορεί να αναλάβει ένας άνθρωπος που έχει απλώς καλή διάθεση. Ο κ. Μουζάλας έχει την καλή διάθεση αλλά δεν έχει την εμπειρία και δεν έχει οπλιστεί από την κυβέρνηση με τα πρόσωπα και τις αρμοδιότητες, τις οποίες θα έπρεπε να έχει. Στην πραγματικότητα μιλώ για υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο, το οποίο θα έχει οικουμενική αποδοχή. Δε θα βάλουμε φυσικά κανέναν ακραίο, φοβικό, ρατσιστή να μας δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Χρειαζόμαστε έναν υπερυπουργό, που θα μιλά απευθείας στον πρωθυπουργό με την εύνοια και την αποδοχή των πολιτικών αρχηγών». Παράλληλα σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που προτείνει είπε: «Έχω συγκεκριμένο πρόσωπο στο μυαλό μου. Δεν υπάρχει λόγος να το αναφέρω τώρα σε συζητήσεις γιατί σημασία έχει να δεχτεί ο κ. Τσίπρας αυτή την ανάγκη. Αν θεωρεί ότι όλα γίνονται καλά δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Αυτός είναι πρωθυπουργός. Επίσης να σας πω ότι εκ των πολιτικών αρχηγών υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν θετικά αυτή την πρότασή μου».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση είπε: «Μακάρι να κλείσει η αξιολόγηση. Eίναι όμως άλλο να λες ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και άλλο να λες, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι "Η Ανάσταση της οικονομίας, θα έρθει με το Πάσχα". Δηλαδή πώς θα έρθει η ανάσταση της οικονομίας σε μία χώρα που δεν εξάγει και η οποία έχει το χαμηλότερο δείκτη επενδύσεων στην Ευρώπη σε πέντε εβδομάδες από τώρα; Θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα αναστηθεί η ελληνική οικονομία;».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε τη διαφωνία του για τη σύνδεση της αξιολόγησης με το προσφυγικό τονίζοντας:«Είναι ντροπή να βάζουμε σε μια ζυγαριά από τη μια τις ανθρώπινες ζωές και από την άλλη τις υποχρεώσεις της χώρας μας. Επίσης θεωρώ ότι μία κακή κυβέρνηση, όπως είναι η σημερινή, μπορεί να επαναπαυθεί και να πει ''δε χρειάζεται καμιά μεταρρύθμιση στην οικονομία, δεν είναι ανάγκη να κάνουμε και τίποτα από όλα τα σημαντικά που έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Θα πάρουμε κάποια λεφτά και οι εταίροι μας θα μας βοηθήσουν κάνοντας τα στραβά μάτια επειδή περιθάλπτουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες''. Και θα τελειώσει η υπόθεση και δε θα γίνει τίποτα στη χώρα. Αξιολόγηση και προσφυγικό είναι δύο ξεχωριστές ιστορίες. Η χώρα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σχετικά με το ασφαλιστικό ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι δεν το ενδιαφέρει να υπερασπιστεί τους νυν συνταξιούχους εις βάρος των μελλοντικών συνταξιούχων. «Η θέση μας στο Ασφαλιστικό είναι συνολική. Περιμένουμε να δούμε ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης γιατί βεβαίως πρέπει τα γηρατειά να νιώθουν ασφάλεια, αλλά το κύριο ζήτημα είναι να μην νιώθουν αδικημένοι οι άνθρωποι της εργασίας, οι άνθρωποι που θα δώσουν τα λεφτά τους για να παίρνουν σύνταξη οι σημερινοί συνταξιούχοι. Δε μας αρέσουν αυτές οι απλοϊκές κόκκινες γραμμές, που απλώς χαϊδεύουν τα αυτιά των συνταξιούχων. Εμείς λέμε ότι όλα είναι στο τραπέζι αρκεί να υπάρξει ένα δίκαιο διαγενεακό και διαταξικό ασφαλιστικό σύστημα. Να μην αδικήσουμε τους φτωχούς που παίρνουν μια μίνιμουμ σύνταξη, αλλά από την άλλη να φτιάξουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα κυρίως για το χώρο της εργασίας και όχι μόνο για το χώρο των συνταξιούχων», υπογράμμισε ενω όταν ρωτήθηκε για τον βουλευτή του κινήματος Χάρη Θεοχάρη είπε: «Εδώ και αρκετό καιρό ο Χάρης είχε μια κριτική, δεν θέλω να τη χαρακτηρίσω, ακατανόητη για τους περισσότερους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αποφάσισε κυρίως να κάνει κριτική από το να προβάλει τις θέσεις του Κινήματος. Παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και, ελπίζω αν το θελήσει, θα είναι και πάρα πολύ χρήσιμος».