ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με δέσμη προτάσεων η Γεννηματά στο Προεδρικό

Με δέσμη προτάσεων η Γεννηματά στο Προεδρικό

Με τρεις βασικούς άξονες προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό η κ. Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, η κ. Γεννηματά θα καλέσει τον κ. Τσίπρα: Πρώτον, να ζητήσει από τους εταίρους τη σύνδεση της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας που θα λαμβάνει η Τουρκία με βάση τα αποτελέσματα τα οποία θα παρουσιάζει η Αγκυρα στην ανακοπή των προσφυγικών ρευμάτων. Δεύτερον, θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να διευκρινίσει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός προσφύγων που έχει δεχθεί να φιλοξενήσει η χώρα και αν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία επ’ αυτού. Ενώ θα ρωτήσει αν υπάρχει χωροθέτηση των κέντρων φιλοξενίας των προσφύγων που, τελικά, θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Και, τρίτον, θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να μην προχωρήσει σε καμία διαπραγμάτευση η οποία θα συνδέει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα με τις συζητήσεις για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος.

Η κ. Γεννηματά αναμένεται, επίσης, να καταθέσει σειρά προτάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στον πρωθυπουργό, κατά την τελευταία κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν προ περίπου 20 ημερών. Αναμένεται να καταθέσει και κάποιες νέες προτάσεις. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται μία πρόταση για τη συγκρότηση διαρκούς επιτροπής αντιμετώπισης των προβλημάτων που συνδέονται με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Σε αρχικό επίπεδο η επιτροπή αυτή θα πρέπει να είναι κοινοβουλευτική, να συνεδριάζει τακτικά αλλά και εκτάκτως, ωστόσο η σύνθεσή της θα μπορούσε να εμπλουτιστεί στην πορεία.

Από τη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η κ. Γεννηματά είχε ανοίξει από πολύ νωρίς το ζήτημα του προσφυγικού, προειδοποίησε μάλιστα έγκαιρα τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση. Οπως λένε, η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ήδη από την προηγούμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε λάβει στήριξη αλλά και εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε άμεσους χειρισμούς, οι οποίοι αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, ενώ το κράτος απουσιάζει και δείχνει χαρακτηριστική αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση έστω και στοιχειωδώς», ανέφεραν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τόνιζαν ότι, παρά τις δεδομένες ευθύνες των ηγεσιών των ευρωπαϊκών κρατών, ο διαρκής αρνητικός σχολιασμός από τη μεριά της κυβέρνησης δεν συνιστά παρά «μια τρύπα στο νερό». Τονίζουν ότι η κυβέρνηση δίχως συνεκτική πολιτική μετέτρεψε τη χώρα σε μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, κάτι που έχει οδηγήσει σε εθνική απομόνωση, η οποία, όπως έλεγαν, δεν θα πρέπει να οδηγήσει και σε εθνική τραγωδία.