ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.: «Διαύγεια» στα οικονομικά του κόμματος

Ν.Δ.: «Διαύγεια» στα οικονομικά του κόμματος

Αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών, με στόχο τη μείωση των ετήσιων δαπανών του κόμματος από τα 8,2 εκατομμύρια ευρώ σε 2,5 εκατομμύρια το 2018, πλήρη διαφάνεια στις δαπάνες, που ήδη από τα τέλη Μαρτίου θα δημοσιοποιούνται στη διαδικτυακή «διαύγεια» της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μια τολμηρή οικονομική εξόρμηση, με στόχο την εξασφάλιση 2.000.000 ευρώ από ιδιώτες σε ετήσια βάση, περιλαμβάνει το «γαλάζιο μνημόνιο» για την εξυγίανση του κόμματος, που παρουσίασε χθες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι το συνολικό χρέος ανέρχεται σε 214 εκατομμύρια ευρώ, το συντριπτικό ποσοστό του οποίου, περί τα 200 εκατ. ευρώ, αφορά τον τραπεζικό δανεισμό. Ωστόσο, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών που ο ίδιος προσκάλεσε στο λογιστήριο της Συγγρού. «Δεν έχει αυτή τη στιγμή νόημα να συζητήσουμε τα αίτια αυτής της οικονομικής κατάστασης», είπε επιχειρώντας να υπερβεί τον εσωκομματικό σκόπελο ο κ. Μητσοτάκης και ανέδειξε ως βασική παράμετρο για την οικονομική κατάρρευση τη ραγδαία μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τη Ν.Δ. (από 26,3 εκατ. ευρώ το 2009 σε 4,2 εκατομμύρια το 2016).

Στη λογική του διαδραστικού κόμματος, που περιλαμβάνεται στις προτάσεις του για το καταστατικό, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα μέλη της Ν.Δ. να συνδράμουν οικονομικά. Η Νέα Δημοκρατία κινείται στη λογική «λίγα από πολλούς» και ήδη στη σελίδα της στο Διαδίκτυο λειτουργεί ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας μπορούν όσοι επιθυμούν να συνδράμουν, με ελάχιστο ποσό τα 5 ευρώ. Δεν αποκλείεται στο συνέδριο να αποφασιστεί συγκεκριμένο ποσό ως συνδρομή για τα μέλη ενώ, προφανώς, η Ν.Δ. δεν γυρνάει την πλάτη και σε μεγάλους υποστηρικτές που μπορούν, βάσει νόμου, να διαθέσουν μέχρι 20.000 ευρώ ετησίως, πάντοτε με ονομαστικές χορηγίες και αναγραφή ΑΦΜ ή Δελτίου Ταυτότητας του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Η χθεσινή παρουσίαση, στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, του σχεδίου οικονομικής εξυγίανσης ήταν μόνον ένα διάλειμμα από τις κύριες ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη, που αφορούν το προσφυγικό, τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας τη Δευτέρα και, προφανώς, τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Πρ. Παυλόπουλο. Η σοβαρότητα του θέματος και η… προϊστορία διαρροών, τόσο κατά το προηγούμενο συμβούλιο του Νοεμβρίου όσο και κατά τη συνάντηση των κ. Τσίπρα – Μητσοτάκη, κάνουν το «γαλάζιο» επιτελείο ιδιαιτέρως επιφυλακτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να επιδείξει εμπράκτως την ειλικρίνεια των προθέσεών του και να αποφύγει την επικοινωνιακή εκμετάλλευση για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ το ίδιο αίτημα θα υποβληθεί, εμμέσως, και προς τον κ. Παυλόπουλο, προκειμένου να διαφυλάξει με το κύρος του τη διαδικασία. Ενα στοιχείο που ήρθε να αυξήσει την καχυποψία είναι και η επιλογή του αναπλ. υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη να απαντήσει σήμερα, λίγο πριν από την έναρξη του συμβουλίου, σε κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Νικ. Νικολόπουλου σχετικά με το «πόθεν έσχες» της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκαρμπόφσκι, θέμα για το οποίο έχουν δοθεί ήδη απαντήσεις.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, καθώς μέχρι χθες παρέμενε ασαφής η ατζέντα του πρωθυπουργού, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Ν.Δ. για το μεταναστευτικό (αλλά και στην Κοιν. Ομάδα προ ημερών) κοινή ήταν η θέση περί «μη εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό».