ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερναρδάκης: «Το Δημόσιο να λειτουργεί σε καθεστώς αξιοκρατίας»

Βερναρδάκης: «Το Δημόσιο να λειτουργεί σε καθεστώς αξιοκρατίας»

Τη σημασία λειτουργίας μονάδων εσωτερικού ελέγχου σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ενισχυθούν η αξιοκρατία και η διαφάνεια υπογράμμισαν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Γενική Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου: Παρεμβάσεις και Νέες Προοπτικές».

Στην ημερίδα απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, καθώς και ο γ.γ. για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γ. Βασιλειάδης. «Πριν μιλήσουμε για τη διαφθορά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το Δημόσιο λειτουργεί σε καθεστώς αξιοκρατίας και όχι αχρηστίας, σε ένα καθεστώς διαφάνειας που θα υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον» είπε ο κ. Βερναρδάκης. Ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε στους επίορκους υπαλλήλους, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας τους στοχοποιείται όλο το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι είναι μια ισχνή μειοψηφία. «Είναι εκείνοι που είτε έχουν την απόλυτη ελαστική συνείδηση για ίδιον όφελος, είτε υπηρετούν τα κομματικά, πολιτικά αφεντικά τους».

Από την πλευρά της, η νέα Γενική Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, υπογράμμισε ότι «ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οπότε η συνετή δημοσιονομική διαχείριση αποτελεί μονόδρομο, ο εσωτερικός έλεγχος αυξάνει την προστιθέμενη αξία στη δημόσια υπηρεσία, καθώς συντελεί στον κατάλληλο ανασχεδιασμό των διαδικασιών ώστε να απαιτούνται λιγότεροι πόροι –ανθρώπινοι και υλικοί– για την υλοποίηση των στόχων του Δημοσίου».

Τέλος, ο γ.γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης επισήμανε την αναγκαιότητα παρεμβάσεων για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα διαφθοράς. «Να κλείσουν τα παραθυράκια εκείνα, που θα επιτρέψουν στην επόμενη λίστα Μπόργιανς να είμαι εγώ, στους επόμενους κατηγορούμενους για τη δυσλειτουργία στον δημόσιο τομέα να είστε εσείς. Αυτή είναι μια δουλειά κεντρική που δεν θα πάρει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, δεν θα απασχολήσει πολύ τα media, αλλά είναι η ουσία για τους πολίτες».