ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: «Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά την πρώτη αξιολόγηση»

Κατρούγκαλος: «Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά την πρώτη αξιολόγηση»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της πλήρους απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους είναι η κατάργηση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της υποχρεωτικότητας και της δυνατότητας επέκτασής τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πάνω από 200 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που ίσχυαν, πριν από τις μνημονιακές πολιτικές, φτάσαμε το 2015 να είναι λιγότερες από 19.

Ο κ. Κατρούγκαλος, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ, έκανε λόγο για «τεράστια έκρηξη ανισοτήτων που αποτελεί πρόβλημα για την ίδια την ανάπτυξη». «Αυτές οι ανισότητες έχουν γίνει πράγματι πρωτοφανείς. Μόνο οι κοινωνικοί αγώνες μπορούν να ξαναφέρουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Την ίδια ώρα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης, λέγοντας: «Αρχικά, κυρώσαμε, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή του, τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Πλέον, οι απολύσεις πρέπει να είναι αιτιολογημένες. Αυτό το βασικό χαρακτηριστικό της νομοθεσίας του τόπου μας να δέχεται ότι είναι αναιτιώδης η καταγγελία της σύμβασης εργασίας δεν ισχύει πια, μετά την κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε ότι είναι δέσμευση της συμφωνίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, να προχωρήσει η επαναφορά της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και στην Ελλάδα, «που καταργήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». «Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση της κατάργησης δικαιωμάτων στην Ελλάδα την μετατρέπει σε ουραγό στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαστε μία εξαίρεση σε μία ευρωπαϊκή πραγματικότητα που πηγαίνει καλά», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία υποχώρηση εισοδημάτων και δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι, τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των μνημονιακών προγραμμάτων, παρατηρείται μία γενικότερη κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτά, όπως τόνισε, περιλαμβάνονται και τα εργασιακά δικαιώματα, «δεδομένου άλλωστε ότι μία από τις κεντρικές ιδέες του προγράμματος είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με στόχο την πτώση του κόστους εργασίας, η οποία υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, ανέφερε ότι οι ατομικές συμβάσεις επεκτείνονται ραγδαία.