ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.: Οργή για χειρισμούς του Αλ. Τσίπρα

Ν.Δ.: Οργή για χειρισμούς του Αλ. Τσίπρα

H δύσκολη συνεννόηση που επιτεύχθηκε στο προεδρικό μέγαρο άντεξε, όπως αποδείχθηκε, ελάχιστες μόνον ώρες. Ηδη από το βράδυ της Παρασκευής, το Μαξίμου έσπευσε να χαρακτηρίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως «τρόικα εσωτερικού», ενώ την Κυριακή ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μπροστά στο κομματικό του ακροατήριο, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατατάσσοντας τη Ν.Δ. στην ακροδεξιά και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλευρά του ανθρωπισμού. Η τακτική πόλωσης εκ μέρους του πρωθυπουργού δεν προκάλεσε έκπληξη στη Ν.Δ, ωστόσο ενίσχυσε την ανησυχία της για τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Τσίπρα.

Σε τέτοιο βαθμό που αποφασίστηκε να παρέμβει δημοσίως ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού ως «απαράδεκτη». «Τέτοιου είδους διλήμματα, διχαστικά διλήμματα όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να μετατραπεί σε ένα τεράστιο hotspot δεν βοηθούν τον δημόσιο διάλογο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης (Real) και επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός, στο συμβούλιο αρχηγών, αποδέχθηκε τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και τη λειτουργία για τους δεύτερους (κλειστών) προαναχωρησιακών κέντρων. «Ολα τα υπόλοιπα είναι ένα πολύ επιτηδευμένο θέατρο επικοινωνίας, το οποίο παίζεται για να μη δυσαρεστήσει ο κ. Τσίπρας τις αριστερές του συνιστώσες», προσέθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για το κείμενο συμπερασμάτων που είχε κυκλοφορήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, σχολιάζοντας πως «το προσχέδιο αυτό περνάει κάτω από τον πήχυ, τον χαμηλό πήχυ, τον οποίο εμείς βάλαμε στον πρωθυπουργό». Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κλείσει τη συζήτηση επικαλούμενος την εν εξελίξει, τότε, διαπραγμάτευση, αλλά και το ενδεχόμενο το προσχέδιο να μην είναι και το τελικό κείμενο, το Μαξίμου βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου. Η κ. Ολγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη ως «ένδειξη απίστευτης μικρότητας και εθνικής ανευθυνότητας», ο δε υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, μέσω Διαδικτύου, κατέταξε εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση στις «χώρες του Βίσεγκραντ» προκαλώντας την οξεία αντίδραση του κ. Γ. Κουμουτσάκου.

«Η ομάδα εξουσίας, που έχει φέρει τη χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση, αγνοεί τα στοιχειώδη. «Απίστευτη “μικρότητα” και “εθνική ανευθυνότητα” είναι να ακυρώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μια εθνική στρατηγική, μιλώντας για “τρόικα εσωτερικού” και για δήθεν “ακροδεξιές ατζέντες”, λίγες ώρες μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών» απάντησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πίσω από αυτό το γαϊτανάκι έντασης, δεν κρύβεται η έντονη ανησυχία που επικρατεί στη Ν.Δ. για τις εξελίξεις και τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα στο σύνολο πλέον των ανοικτών θεμάτων, με αφετηρία το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενδιάμεσο σταθμό την αξιολόγηση και κατάληξη τα εθνικά θέματα. Στη Συγγρού είδαν με μεγάλη ανησυχία τη σιωπή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά απέναντι στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του περί αμφισβητούμενων περιοχών στο Αιγαίο, ενώ παρακολουθούν με προσοχή την επιχείρηση του ΝΑΤΟ και τις απαιτήσεις που εγείρει η Αγκυρα στο Αιγαίο.

Χθες, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι απορρίπτει κάθε σενάριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνοντας τις εκλογές. Το ίδιο στίγμα έδωσε την Κυριακή στην πρώτη του πολιτική ομιλία, και ο πρ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σπεύδοντας να χαρακτηρίσει ως «συκοφάντη» τον κ. Τσίπρα και να προβλέψει ότι θα κληθεί να λογοδοτήσει για τα έργα και τις πράξεις του. Ο κ. Σαμαράς, από την Καλαμάτα, επανέλαβε ότι δεν υποστέλλει τη σημαία και παραμένει ενεργός στο πλευρό, όπως είπε, του κ. Μητσοτάκη.