ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμένει το «τεχνικό σήμα» το ΝΑΤΟ

Αναμένει το «τεχνικό σήμα» το ΝΑΤΟ

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το τελευταίο 24ωρο η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δράση της ναυτικής μοίρας που θα βοηθήσει στη μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Από το απόγευμα της Κυριακής, όταν και ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε τη συμφωνία στις τεχνικές «λεπτομέρειες», η νατοϊκή μοίρα παραμένει περιορισμένη σε αριθμό, ωστόσο, αναμένεται να επεκταθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται το «τεχνικό σήμα» που απαιτείται ώστε να προχωρήσει ουσιαστικά η επιχείρηση στο Αιγαίο, ως εκ τούτου να φανεί και ποιες είναι αυτές οι «λεπτομέρειες» που διευκρινίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, Frontex, Ελλάδα και Τουρκία. Ως αυτή τη στιγμή τα δεδομένα στοιχεία είναι τα εξής: Πρώτον, τα πλοία του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δεύτερον, οι πρόσφυγες που θα διασώζονται από τα νατοϊκά πλοία, βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα (SOLAS), θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Στη χθεσινή, κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Στόλτενμπεργκ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, στις Βρυξέλλες, αναδείχθηκαν ορισμένα σημεία για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη νατοϊκή δράση στο Αιγαίο η Τουρκία. Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την «προσοχή του ΝΑΤΟ στη διαφορετική οπτική γωνία της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο» και μάλιστα δίχως «προκαταλήψεις». Οπως είναι γνωστό, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στο Αιγαίο, η Τουρκία αναδείκνυε τις πάγιες διεκδικήσεις της περί πρακτικής συγκυριαρχίας στο αρχιπέλαγος, ως εκ τούτου η δήλωση του κ. Νταβούτογλου προκαλεί ερωτήματα. Λίγο νωρίτερα, πάντως, έπειτα από τη δική του συνάντηση με τον κ. Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος επισήμαινε στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ότι η δραστηριότητα πρέπει να εξελιχθεί άμεσα και «σε όλη την έκταση κατά μήκος των ελληνικών νησιών από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο και τη Γαύδο και στις ακτές της Μικράς Ασίας». Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «οι ελληνικές θέσεις έγιναν αποδεκτές».

Οι όροι «διαβούλευση και συντονισμός» (consultation and coordination) μεταξύ ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, αποτελούν και το «κλειδί» για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η επιχείρηση. Και ανταποκρίνεται στον όρο που εξαρχής τέθηκε στις 11 Φεβρουαρίου για προώθηση της κίνησης του ΝΑΤΟ, μόνο εφόσον υπάρχει «πράσινο φως» τόσο από τον Ελληνα όσο και από τον Τούρκο εντεταλμένο, σύνδεσμο.

Χθες στο Αιγαίο βρίσκονταν τέσσερα πλοία της Συμμαχίας. Το γερμανικό Bonn έπλεε μεταξύ Λέσβου και Χίου, όχι μόνο εντός των ελληνικών, αλλά και των τουρκικών χωρικών υδάτων. Αντιστοίχως, το βρετανικό Mounts Bay, το οποίο κατέφθασε χθες στο Αιγαίο, επιτηρεί την περιοχή στα ΝΔ της Χίου. Το ελληνικό «Σαλαμίς» περιπολεί στα νότια της Λήμνου, ενώ το τουρκικό «Μπαρμπαρός» κινείται στο νότιο Ικάριο πέλαγος, όπως και σχεδόν όλες τις προηγούμενες ημέρες. Το καναδικό Fredericton απέπλευσε χθες για την Αυγούστα της Σικελίας, όπου θα λάβει μέρος σε άσκηση και θα επιστρέψει στο Αιγαίο την επόμενη εβδομάδα. Στον Πειραιά έχει επίσης καταπλεύσει το βρετανικό VOS Grace, το οποίο, δεν ανέλαβε ακόμη δράση στο Αιγαίο, ενώ ένα γαλλικό πολεμικό βρισκόταν ήδη χθες το βράδυ εν πλω προς το Αιγαίο. Σημειώνεται, τέλος, ότι παρά την παρουσία των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο και χθες, δύο τουρκικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και τo FIR Αθηνών 11 φορές.