ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντονες επιφυλάξεις από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ

Εντονες επιφυλάξεις από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ

Με σοβαρές επιφυλάξεις και δυσοίωνες προβλέψεις υποδέχθηκαν τα μικρότερα κόμματα τις κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής, με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ να καταλογίζουν στην κυβέρνηση σοβαρότατες ευθύνες για τον τρόπο που εν γένει διαπραγματεύεται με την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση «τις επόμενες κρίσιμες ημέρες να διαφυλάξει τα κρίσιμα συμφέροντα της Ελλάδας, χωρίς παζάρια, συμψηφισμούς, εκπτώσεις και υποχωρήσεις» και τον κ. Αλ. Τσίπρα να σεβαστεί «το πλαίσιο που συμφωνήθηκε ως εθνική γραμμή στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών». Επιπλέον, η Χαρ. Τρικούπη εξέφρασε την ελπίδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει «σαφείς αποφάσεις για μια ουσιαστική λύση του προσφυγικού, με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες, μακριά από λογικές κλειστών συνόρων, που παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις», εκφράζοντας έτσι έντονες επιφυλάξεις για τη συμφωνία που επιχειρείται με την Αγκυρα.

Για «ανατολίτικο παζάρι που ανέβαλε τις αποφάσεις σε νέα σύνοδο» έκανε λόγο το Ποτάμι, το οποίο κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «προσέφερε στην Τουρκία την ευκαιρία να αναβαθμίσει τον ρόλο της και να βάλει στη ζυγαριά τα ανοικτά θέματά της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση οφείλει να επαγρυπνεί ώστε να μην υποστούμε ήττες και σε άλλους τομείς», επισήμανε η Σεβαστουπόλεως και χρέωσε προσωπικές ευθύνες στον κ. Τσίπρα, «καθώς χρειάστηκε ένα χρόνο για να ανακαλύψει την ανάγκη να σταματήσουν οι ροές στην Τουρκία, διευκολύνοντας έτσι τα σχέδια της Αγκυρας».

Ακόμη πιο επικριτικό ήταν το ΚΚΕ, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτες και επικίνδυνες» τις κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής, καθώς, όπως τόνισε, «επιβραβεύουν την απαράδεκτη πολιτική σφραγίσματος των βορείων συνόρων σε πλήρη αντίθεση με τις παραπλανητικές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού περί δήθεν απομόνωσης των χωρών που κλείνουν τα σύνορα». Παράλληλα, ο κ. Δημ. Κουτσούμπας επέκρινε και τις αποφάσεις για το άνοιγμα των «παγωμένων» κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους και τα επιπλέον κονδύλια που θα διοχετεύσει η Ε.Ε. στην Αγκυρα, τονίζοντας ότι συνιστούν «προκλητική εύνοια απέναντι στην τουρκική άρχουσα τάξη και εγκυμονούν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία». Και με αυτό το σκεπτικό, το ΚΚΕ όχι μόνον εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την εκτίμηση του κ. Τσίπρα ότι «οι κατευθύνσεις της συνόδου συνιστούν ένα βήμα μπροστά», αλλά του καταλόγισε προσωπικά ότι ξεπέρασε πλέον «κάθε όριο εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού».