ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υψηλούς τόνους υιοθετεί η Ν.Δ.

Υψηλούς τόνους υιοθετεί η Ν.Δ.

Κλιμάκωση των τόνων έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα περιλαμβάνει το σχέδιο της Ν.Δ., ως απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και στη στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού να στοχοποιεί διαρκώς την αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρώντας πόλωση του πολιτικού σκηνικού. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, συνεπώς, καλείται να προσθέσει στην αστικού τύπου θεσμική αντιπολίτευση, που ασκεί από τον Ιανουάριο, και το στοιχείο της πολεμικής, προκειμένου να απαντήσει στις επικοινωνιακές κινήσεις του Μαξίμου που μοιάζουν να αποδίδουν σε συγκεκριμένες πτυχές του κυβερνητικού έργου, όπως το μεταναστευτικό.

Στη Συγγρού παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στο ευρωτουρκικό μέτωπο, στον απόηχο της μαραθώνιας συνόδου της Δευτέρας, αναγνωρίζοντας ότι η συμφωνία έχει κάποιες θετικές αναφορές, ωστόσο ταυτόχρονα εγκυμονεί και κινδύνους είτε αυτοί αφορούν στο ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μέσα από το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, είτε προκύπτουν από την υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι για άρση της υποχρέωσης visa για τους Τούρκους πολίτες, από τον Ιούνιο. Κυρίως, όμως, η Ν.Δ. προβληματίζεται γιατί η οριστικοποίηση της συμφωνίας που περιγράφηκε στην προχθεσινή σύνοδο κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι, καθώς εκκρεμεί η οριστικοποίηση και συμφωνία επί πολλών κρίσιμων θεμάτων.

Η Ν.Δ. επεδίωξε στην πρώτη της επίσημη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της συνόδου να κινηθεί προσεκτικά, χωρίς πάντως να αποφύγει να στηλιτεύσει την επιλογή του κ. Τσίπρα να χαρακτηρίσει «δελεαστικές» τις προτάσεις της Αγκυρας. Ωστόσο, μία νέα επιθετική κίνηση του Μαξίμου που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια με διπλωματικά επικίνδυνες δηλώσεις και την κάλεσε να σιωπά, προκάλεσε την έκρηξη από πλευράς Συγγρού.

Αφού απαριθμεί ως «διπλωματικά επικίνδυνα» τα αργά ανακλαστικά της κυβέρνησης έναντι της Αυστρίας και της Σλοβακίας, την απουσία της από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που τις πληροφορείται εκ των υστέρων, όπως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, τον χαρακτηρισμό ως «δελεαστικών» από τον κ. Τσίπρα των προτάσεων Νταβούτογλου, αλλά και την αναγκαστική αλλαγή σχεδίου πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, προ εβδομάδων, κατ’ απαίτηση της Αγκυρας, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος κατέληξε: «Διπλωματικά μαθήματα δεν μπορεί να μας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Ν.Δ. ανέδειξε από την αρχή την εθνική διάσταση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και ο κ. Κυρ Μητσοτάκης, στη σύνοδο του ΕΛΚ, “φόρεσε” τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας».

Πλην του προσφυγικού, στη Ν.Δ. αναμένουν με ενδιαφέρον και τις πρώτες συναντήσεις του κυβερνητικού επιτελείου με την τρόικα, μετά την προχθεσινή πολιτική και επικοινωνιακή ώθηση που πήρε η κυβέρνηση από την επαναφορά της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι, αργά ή γρήγορα, τα πολιτικά σχέδια που καταστρώνει το επιτελείο του Μαξίμου θα καταρρεύσουν και, προς τούτο, προχωρά κανονικά τόσο το σχέδιο ανασυγκρότησης του κόμματος όσο και τις κινήσεις διεύρυνσης του ακροατηρίου της Ν.Δ. Μία από αυτές είναι το αυριανό φόρουμ για την κοινωνική ασφάλιση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής», με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και των Μιλτ. Νεκτάριου, Παν. Τσακλόγλου, Ροβ. Σπυρόπουλου.