ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικά προσκόμματα στην επιχείρηση

Τουρκικά προσκόμματα στην επιχείρηση

Μέρα με τη μέρα θα κριθούν η εξέλιξη και η αποτελεσματικότητα της νατοϊκής δράσης στο Αιγαίο για την ανακοπή των προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ακόμη και προχθές, ημέρα της ευρωτουρκικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και των επαφών του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Π. Καμμένο, η Τουρκία επέμενε στην κατά περίπτωση εξέταση κάθε κίνησης που θα πρέπει να κάνουν τα πλοία της μοίρας. Από την ελληνική πλευρά, τονίστηκε σε έντονο τρόπο ότι δεν μπορεί κάθε λεπτομέρεια της επιχείρησης να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης, καθώς κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε τη φύση της επιχείρησης και, κατ’ επέκτασιν, την αποτελεσματική καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά επέμεινε στην ανάγκη ο Γερμανός υποναύαρχος και διοικητής της νατοϊκής μοίρας να έχει την επιχειρησιακή άδεια (clearance) να κινείται κατά το δοκούν, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο σε πραγματικές συνθήκες. Η Τουρκία έχει δεχθεί αυτό τον όρο, ωστόσο στην Αθήνα υπάρχουν σκεπτικισμός και επιφύλαξη, καθώς η έως τώρα εμπειρία της διαπραγμάτευσης δείχνει ότι η γειτονική χώρα προσπαθεί να κινηθεί και έξω από το πνεύμα του κειμένου της πολιτικής συμφωνίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Χθες, για πρώτη φορά, το γερμανικό πλοίο «Bonn» κινήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης μεταξύ Λέσβου και τουρκικών παραλίων, ενώ τα υπόλοιπα τρία σκάφη, «Σαλαμίς», «Barbaros», «Mount’s Bay», έπλεαν νότια του Αγ. Ευστρατίου, μεταξύ Αστυπάλαιας και Κω και ΝΔ της Χίου, αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι, με βάση την πρόταση που έχει κατατεθεί για διαχωρισμό του Αιγαίου Πελάγους σε τομείς επιχείρησης, είναι έως τώρα έτοιμοι δύο: εκείνοι της Λέσβου και της Χίου, οι οποίοι αποτελούν και την πιο πολυσύχναστη οδό για τους πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι βρίσκονται υπό διαμόρφωση, αλλά θα είναι έτοιμοι τις επόμενες ημέρες.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αποτέλεσε χθες αφορμή για σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Καμμένο και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. Η κ. Μπακογιάννη είπε χθες (Παραπολιτικά FM), μεταξύ άλλων, ότι το ΝΑΤΟ εξαίρεσε από τις επιχειρήσεις του το Καστελλόριζο κατόπιν αιτήματος των Τούρκων, το οποίο η Συμμαχία έκανε σιωπηλά αποδεκτό, και έτσι οι επιχειρήσεις θα γίνονται μέχρι τη Ρόδο. Ο κ. Καμμένος απάντησε ότι είναι «ξεκάθαρη» η απόφαση των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του ΝΑΤΟ, «που ξεκαθαρίζει ότι περιοχές ενέργειας του SNMG2 είναι όλες οι περιοχές ροής προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Καστελλόριζου» και προσέθεσε ότι βρίσκεται στη διάθεση όλων των κομμάτων της Βουλής «για συνεχή και αξιόπιστη ενημέρωση».