ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Προσπαθούμε να τους πείσουμε να φύγουν από τα σύνορα

Βίτσας: Προσπαθούμε να τους πείσουμε να φύγουν από τα σύνορα

Δια της πειθούς προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει τους πρόσφυγες που είναι στα σύνορα να μετακινηθούν σε ένα κέντρο φιλοξενίας και όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ("Πρακτορείο 104,9 FM") αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. 

"Η διαδικασία αποσυμπίεσης στην Ειδομένη πρέπει να γίνει δια της πειθούς, να πειστούν ότι να κάθονται στα σύνορα δεν τους προσθέτει κάτι" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και επισήμανε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα στην προσπάθειά τους να τους ενημερώσουν σε ποια κέντρα μετεγκατάστασης μπορούν να φιλοξενηθούν.

Από εκεί και πέρα, θέλοντας να υπεραμυνθεί της παρουσίας των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι  με βάση τα στοιχεία της χθεσινής μέρας, υπάρχει μείωση 50% των προσφυγικών ροών από τότε που ξεκίνησαν οι αποστολές.

"Χθες είχαμε κάπου 700 άτομα. Άρα παίζει ένα θετικό ρόλο η παρουσία του προς το παρόν σε επίπεδο καταγραφής, με την έννοια ότι υπάρχει ένα 'μάτι' αρκετά ισχυρό" είπε  υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ζήτημα στην παρούσα φάση είναι η δραστική μείωση των εισροών από την Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, οι ροές έπεσαν κάτω από 1.000 άτομα τη μέρα, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έφθαναν με βάρκες στην Ελλάδα 2.000 με 2.500 άτομα ημερησίως κατά μέσο όρο.

Έκανε επίσης γνωστό ότι πριν από 10 ημέρες περίπου, όταν οι αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεπαν τη διέλευση προσφύγων, σ' ολόκληρη την Ελλάδα υπήρχαν περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες και -όπως τόνισε- η αναλογία ήταν 85% – 90% πρόσφυγες προς 10% – 15% μετανάστες.  Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, η διεθνής εμπειρία λέει ότι ένα ποσοστό 80% των προσφύγων θα επιστρέψει πίσω στη χώρα του, ενώ θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου για να ολοκληρωθεί η επιστροφή.