ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Η Τουρκία έχει εκβιαστική και αμφίσημη θέση προς την Αθήνα

Κουρουμπλής: Η Τουρκία έχει εκβιαστική και αμφίσημη θέση προς την Αθήνα

Συνένευξη του υπουργού εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, δημοσίευσε την Τετάρτη, η ιταλική εφημερίδα Ιλ Φάττο Κουοτιντιάνο, με αναφορά στην στάση της Τουρκίας αλλά και χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,στο προσφυγικό θέμα.

Μεταξύ των άλλων, ο υπουργός εσωτερικών τονίζει: «Ας το θέσουμε με αυτό τον τρόπο: η Τουρκία έχει μία εκβιαστική και αμφίσημη θέση ιδιαίτερα προς την Αθήνα, με δεδομένο στοιχείο ότι από γεωγραφικής άποψης η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ένωσης ενώπιον των τουρκικών ακτών, αλλά θεωρώ ότι στις 17 Μαρτίου θα μειωθεί το επίπεδο των απαιτήσεών της».

«Είναι βέβαιο-προσθέτει ο κύριος Κουρουμπλής- ότι κάποια από τα αιτήματα είναι απαράδεκτα, ιδιαίτερα η ανταλλαγή των προσφύγων με την ένταξη στην Ευρώπη. Έχοντας υπόψη τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, ιδίως σε ότι αφορά την καταπίεση της ελευθεροτυπίας και τον κυνικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πρόσφυγες – για κάθε πρόσφυγα που θα δέχεται να επιστρέψει, σαν να πρόκειται για αντικείμενο, ένας άλλος πρόσφυγας θα έχει την δυνατότητα να φτάσει στην Ευρώπη, ακολουθώντας ένα είδος προγράμματος εγκατάστασης- δεν νομίζω ότι οι γείτονές μας διαθέτουν την ωριμότητα και την αξιοπιστία για να μπορέσουν να μπουν στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς σχετικά με τις βαλκανικές χώρες που αποφάσισαν να υψώσουν τείχη, ο υπουργός εσωτερικών απαντά: «και αυτοί δεν διέθεταν και δεν διαθέτουν την αναγκαία ωριμότητα για να ασπασθούν την ευρωπαϊκή ηθική και κινδυνεύουν, στην φάση αυτή, να οδηγήσουν σε κατακερματισμό την Ένωση, λόγω κυνικών υπολογισμών που σχετίζονται με την εσωτερική πολιτική και το αποτέλεσμα είναι να γεννιέται εκ νέου παντού ο εθνικισμός, ακόμη και στη σοσιαλδημοκρατική Αυστρία».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση αν η χώρα μας κινδυνεύει να εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τονίζει: «Δεν είναι εύκολο να βρουν εφαρμογή τα μέτρα που έχουν ζητήσει δανειστές, αλλά είμαστε κυβέρνηση εδώ και μόλις 13 μήνες. Θα τα καταφέρουμε, είμαι βέβαιος γι' αυτό».