ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Αντιφατικοί οι ισχυρισμοί Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Τσατάνη

Ευ. Βενιζέλος: Αντιφατικοί οι ισχυρισμοί Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Τσατάνη

Φάκελο με έγγραφα για τις καταστάσεις που εκδηλώνονται στον χώρο της Δικαιοσύνης κατέθεσε στην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται, όπως λέει χαρακτηριστικά, δύο έγγραφα σχετικά με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Τσατάνη.

Πρόκειται για μια ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2015, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης «για τον ρόλο της εισαγγελέως εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου» και την απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου τον Ιανουάριο του 2016, ο οποίος επικαλείται την έρευνα του αρμόδιου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, που εποπτεύει των εισαγγελέων διαφθοράς και ο οποίος απεφάνθη ότι όλες οι δικονομικές ενέργειες της αρμόδιας εισαγγελέας εφετών, δηλαδή της κυρίας Τσατάνη, επί της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι απολύτως νόμιμες.

Στη συνέχεια της δήλωσης του ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «στην απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ειδική αναφορά και σε άλλες υποθέσεις που έχει χειριστεί η κα. Τσατάνη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος προφανώς υιοθετεί και μεταφέρει στη Βουλή τις απαντήσεις της κα Τσατσάνη για τις υποθέσεις SONAC και Βατοπαιδίου και τη σχέση συγγενικών της προσώπων με τη ΝΔ. Για να το πω συνοπτικά, στις 14.1.2016 με έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης λέει τα απολύτως αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται τώρα μετά την μηνυτήρια αναφορά της κα. Τσατάνη!».

Αναλυτικά η δήλωση Βενιζέλου:

«Στις 3 Μαρτίου ζήτησα με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να συγκληθεί η Επιτροπή και να συζητήσει θέματα δικαιοσύνης. Η Επιτροπή απεφάσισε να μου ζητήσει να συγκροτήσω σχετικό φάκελο προκειμένου να προετοιμαστεί η συνεδρίαση. Σήμερα επικοινώνησα με την κα. Χριστοδουλοπούλου, Πρόεδρο της Επιτροπής, η οποία με ενημέρωσε ότι η συνεδρίαση πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Τόνισα πως πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό καθώς προέκυψε στο μεταξύ το μείζον ζήτημα των καταγγελιών κατά του κ. Παπαγγελόπουλου.

Επισυνάπτω την σημερινή επιστολή μου προς την κα Πρόεδρο της Επιτροπής με την οποία διαβιβάζω τα έγγραφα που συγκέντρωσα προς διευκόλυνση της Επιτροπής.

Πρέπει να επισημάνω, κατ’ εξαίρεση, δύο από τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στο φάκελο που συγκρότησα. Πρόκειται για την από 23.12.2015 ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης «για τον ρόλο της εισαγγελέως εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου». Με την ερώτηση αυτή τίθενται όλα σχεδόν τα θέματα που και τώρα επικαλούνται ορισμένοι, σε σχέση με την εισαγγελέα εφετών κα. Τσατάνη που μου είναι παντελώς άγνωστη. Στην ερώτηση αυτή απάντησε στις 14.1.2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ενημερώνει τους βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ ότι διεξήχθει έρευνα του αρμοδίου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ( κ. Ν. Παντελή ) που εποπτεύει των εισαγγελέων διαφθοράς, ο οποίος με την υπ’ αριθμό 5594/18.2.2015 διάταξη του απεφάνθηκε  ότι όλες οι δικονομικές ενέργειες της αρμόδιας εισαγγελέας εφετών, δηλαδή της κα. Τσατάνη, επί της συγκεκριμένης υποθέσεως είναι απολύτως  νόμιμες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου, «ορθώς και νομίμως η χειριζόμενη την ως άνω αναφορά Εισαγγελέας Εφετών ζήτησε να συσχετισθεί σ’ αυτήν και η δικογραφία με αριθμό βιβλίου μηνύσεων ΕΔ2013/203 ποινική προκαταρκτική δικογραφία της Εισαγγελέως Διαφθοράς Αθηνών λόγω της πρόδηλης συνάφειας (άρθ. 129 ΚΠΔ ) μεταξύ των δύο δικογραφιών».

Στην απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ειδική αναφορά και σε άλλες υποθέσεις που έχει χειριστεί η κα. Τσατάνη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος προφανώς υιοθετεί και μεταφέρει στη Βουλή τις απαντήσεις της κα Τσατσάνη για τις υποθέσεις  SONAC και Βατοπαιδίου και τη σχέση συγγενικών της προσώπων με τη ΝΔ.

Για να το πω συνοπτικά, στις 14.1.2016 με έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης λέει τα απολύτως αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται τώρα μετά την μηνυτήρια αναφορά της κα. Τσατάνη!»